Банкеръ Daily

Общество и политика

Отпада неограниченото явяване на шофьорски изпит

Кабинетът прие промени в правилата за придобиване на шофьорски книжки предвижда Koнцeпция зa oбyчeниe пo бeзoпacнocт нa движeниeтo пo пътищaтa. Дoĸyмeнтът e paзpaбoтeн в изпълнeниe нa Πлaнa зa дeйcтвиe зa пoвишaвaнe нa бeзoпacнocттa нa движeниeтo пo пътищaтa зa 2020 г. нa Дъpжaвнa aгeнция "Бeзoпacнocт нa движeниeтo пo пътищaтa".

Текстовете гласят - възможността за неограничено явяване на изпит без покриване на допълнителни изисквания, да отпадне. От правителството отбелязват, че ще отпаднат и някои "формални изисквания", но не уточнява кои са те.

На шофьорите с отнети точки от контролния талон пък ще бъде дадена възможност за частично възстановяване на точките чрез допълнително обучение по конкретното нарушение.

Обучението на децата по пътна безопасност ще е задължително в градините и училищата, гласи Концепцията за обучение по безопасност на движението по пътищата, приета днес от кабинета.

Целта на документа е да се създаде възможност за по-добро взаимодействие между държавните институции, неправителствения и частния сектор и гражданското общество за подобряване на обучението по безопасност на движението по пътищата от най-ранна възраст, уверяват от кабинета. Предвижда се задължителното обучение да обхване децата и учениците в системата на предучилищното и училищното образование, като се направи анализ на необходимостта от

актуализация на обучителните програми.

Освен това има нужда от повишаване на квалификацията на педагозите за преподаване на специфичната материя, гласи документът.
Сред идеите за промени е структуриране на система, която да предлага обратна връзка от обучението по безопасност на движението по пътищата. Акцентира се и на нуждата от развитие и разширяване на материалната база, както и разработване на интерактивни ресурси, които да подпомогнат обучителния процес.

Въвежда се приемственост

между обучението в предучилищната и училищната фаза с обучението за придобиване на свидетелство за правоспособност за управление на моторно превозно средство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във