Банкеръ Daily

Общество и политика

Отпада идеята училищата да плащат тестовете на големите ученици

Министър Николай Денков

Служебният министър на образованието и науката Николай Денков заяви в рубриката „Властта говори! Открито“, че  учениците се връщат в клас, когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 000 население.  Идеята училищата да плащат тестовете на големите ученици отпада.

Той подчерта, че към момента не може да се каже конкретна дата, на която големите ученици ще се върнат в клас. Всичко зависи от това кога ще бъдат доставени безплатните тестове. Щом пристигнат тестовете, министерството на образованието ще ги разпредели по училищата за 24 часа, а родителите ще бъдат уведомени 2 дни преди децата им да се върнат в клас. За да се облекчи проблемът с доставките обаче, се обсъжда вариант по-големите ученици да ползват друг тип тест, при който сами си взимат проба от носа. Поръчани близо 3 милиона теста, от тях са пристигнали 851 000. Към момента са осигурени тестовете за малките ученици до коледната ваканция. 

Министърът обяви, че тестването на учениците ще бъде прекратено, когато заболеваемостта в областта, в която живеят, спадне до под 250 на 100 000.

"Към момента масовото тестване показва много малко заболели заради факта, че децата са прекарали предишните седмици вкъщи. По думите му скока на заболеваемостта сред учениците в първия месец от учебната година е доказало, че ако не се прилага масовото тестване, ще се върнем на същата ситуация и ще създадем предпоставки за епидемичен взрив", обясни Денков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във