Банкеръ Daily

Общество и политика

Отново спор за носенето на маски в парламента

За пореден път заседанието на парламента започна със спор за задължителното носене на маски на закрити обществени места. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева подкани депутатите да си сложат маските и припомни, че квесторите са осигурили допълнителни бройки за народните представители, ако случайно те са забравили своите. 

Депутатът от НФСБ Славчо Атанасов поиска от Караянчева да предприеме мерки срещу Павел Шопов от "Атака" и Александър Паунов от БСП, явно демонстриращи нежелание да спазят изискването.

Шефката на парламента отново призова депутатите да се съобразят с наредбата на здравния министър.

"Всички трябва да бъдем с маски, но не считам, че е редно всяка сутрин заседанието да започва с това някой да излиза от тази трибуна и да преброява колегите, които са без маски. За тази работа си има РЗИ, което следи стриктно и създава необходимите актове. Не е ваша работа непрекъснато да съобщавате кой народен представител е без маска", възпротиви се Георги Свиленски от левицата.

"Освен важността на работата, която вършим тук, важно е и здравето на народните представители и хората, с които те се срещат в избирателните райони. Г-н Паунов и г-н Шопов, моля, сложете си маските", за трети път призова Цвета Караянчева, заканвайки се да сезира здравните власти.

Паунов не постави своята маска и настоя ръководството на парламента също да бъде глобено, тъй като не е осигурило необходимата дистанция от над метър и половина, съгласно заповедта на здравния министър. Според социалиста законодателният орган дори не спада в категорията на обществените места, тъй като има контролиран режим на достъп до сградата.

"Да дойде РЗИ, да ни глоби, ние ще обжалваме в съда", заяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във