Банкеръ Daily

Общество и политика

Отново се връщаме към приоритетното ваксиниране

Директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Блатов увери, че ваксинационният план ще бъде на 100 процента изпълнен и дори преизпълнен. Ще имаме над 70% ваксинирани до края на септември. Това ще се случи благодарение на определените за България 1 259 728 дози допълнително от ваксината на "Пфайзер". Страната ни трябва да получи количествата през следващите 3 месеца. 

"Кога ще дойде пратката ще стане ясно през следващата седмица. Имайки 1 милион до края на месец април, след това милион и половина до май и 2 милиона вече ваксинирани до края на юни, ще имаме натрупан колективен имунитет, заедно с преболедувалите, които ще са не по-малко от 500 хиляди. 2 милиона и половина души покритие ще бъде достатъчно да живеем по-спокойно и по-нормално и да имаме едно хубаво лято", обясни Балтов.

Според него трябва да се започне с хората над 75-годишна възраст, след това от 70 до 75 години, от 65 до 70-годишна възраст. Когато има повече дози, те ще бъдат разпределени пропорционално, както към общопрактикуващите лекари, така и към ваксинационните пунктове, отбеляза пред БНТ директорът на "Пирогов".

"Надявам се хората, които идват да се имунизират в "Пирогов", да могат да избират ваксината си още следващата седмица. Също от другата седмица ще заработят и мобилните екипи. Ваксинираните са много по-защитени от преболедувалите, тъй като при вторите имунитетът спада. В "Пирогов" вече нямаме повече от 4-5 човека персонал, които се заразяват с COVID-19 за седмица", коментира професорът.

По думите му е нормално при затлъстяване или при хора с хронични сърдечни заболявания да се предписва лекарство против съсиреци: "То се слага на определени пациенти, не на всички."

Според лекаря последното затваряне на заведенията за 10 дни било "в кавички, защото виждате какво се случва в парковете, на "Витошка", има свобода на движение и контакт". "Не можеш да направиш нещо, което е против волята на хората. С какво е по-лошо да се използва външната част на заведение от това улицата отпред да е препълнена? Проблемът е, че молът не се използва единствено с цел пазаруване", категоричен е директорът на столичната болница.

Той изрази надежда пикът на третата вълна да е достигнат и натискът да започне да намалява.

"Най-добрата ваксина е поставената, в никакъв случай не можем да кажем, че ваксината на "АстраЗенека" е по-малко подходяща от РНК ваксините. Ако някъде се води фирмена война, ние ставаме потърпевши, но тя не се води в България. В момента в "Пирогов" лежат 434 с коронавирусна инфекция, от тях над 70 са в тежко състояние, за интензивно лечение и апаратна вентилация, 8 от приетите през последните 24 часа са от цялата страна, а не от София-град", подчерта лекарят.

По думите му, повече пациенти вече имат нужда от кислородна терапия, като в момента в "Пирогов" се харчи над 8 тона втечнен кислород на денонощие. Според проф. Балтов има достатъчно медици. Той изрази надежда до края на април да се възобновят плановият прием и плановите операции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във