Банкеръ Daily

Общество и политика

Отново протест срещу новата детска болница

За пореден път граждани излязоха на протест пред Министерския съвет срещу намерението за изграждане на Националната педиатрична болница, на мястото на изоставения от години строеж в двора на Медицинска академия.

Протестът е предизвикан от провелата се във вторник среща между регионалното и здравното министерство, консорциум "Детско здраве" и "Здравната инвестиционна компания". Според информацията в медиите, на срещата регионалното министерство е дало насоки какви нормативни изменения трябва да поиска здравното ведомство, за да се узакони съществуващото в момента инвестиционно намерение. Според протестиращите обаче, това е договор за довършване на изоставения строеж.

В подкрепа на каузата си в петиция Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница" настоява правителството да започне начисто процеса на изграждане на модерна и качествена детска болница, да прекрати сключения договор за реконструкция, след анализ на нуждите на детското здравеопазване да се направи техническо задание за проектиране на бъдещата детска болница, да се подготви инвестиционен проект като се проведе открит международен архитектурен конкурс.

Петицията, подкрепена от близо 60 000 души, вече беше връчена в президентството, Министерския съвет и Министерството на здравеопазването, но подписите в нейна подкрепа продължават да се събират, като до момента те са близо 90 000. Очаква се броят на далите подкрепа да достигне 100 000, след което, другата седмица - във вторник, петицията отново ще бъде внесена в тези институции с искане за диалог.

Сред аргументите на гражданската инициатива, срещу използването на стария строеж в рамките на Медицинска академия в столицата за нова детска болница е, че институциите са установили, че 9 от общо 12-те етажа на старата болница не отговарят на изискванията и се налага да бъдат разрушени и изградени наново, но върху почти 40-годишните стари основи. От инициативата се позовават на институционалните отговори, получени по Закона за достъп до обществена информация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във