Банкеръ Daily

Общество и политика

Отново опасно мръсен въздух в София

Опасни нива на замърсяване на въздуха са измерени в късните часове в сряда вечер (29 ноември) във всички столични райони, където има измервателни станции на Изпълнителната агенция по околна среда.Това показват осреднените едночасови стойности за нивата на концентрации на фини прахови частици в редица райони на София.

Столицата е градът с най-високи превишения на допустимите норми на замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ10) в страната за изминалото денонощие - над два пъти и половина. Замърсяване с прах над допустимото е имало в още девет населени места в България - средоно над 1 път и половина. Това сочат и данните на сайта на екоагенцията (ИАОС), която публикува осреднените стойности за денононощието и в момента има данни за 29 ноември (от 0 до 24 часа). Пикът на смогът снощи обаче е бил около и след полунощ, което предполага, че именно най-високите нива на замърсявания все още не са отчетени в данните на екоагенцията.

Най-тежък е бил смогът в района на "Хиподрума" след полунощ и в квартал "Младост" в 21- 22 часа на 29 ноември, когато допустимата норма на замърсяване е превишена над 7 пъти (350 µg/m3 при допустими 50µg/m3). В райна на "Надежда" замърсявнето с прах е скочило 6 пъти над нормата (300 µg/m3) като пикът е също е бил след полунощ и високите нива тук са се задържали и през нощта. В "Павлово" - превишението към 20 ч. снощи е било 5 пъти (250 µg/m3).

Според данните на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) за денонощието на 29 ноември (0-24 часа) за страната най-сериозните превишения с ФПЧ10 са измерени именно в София - над 2 пъти и половина в "Надежда" (2.61µg/m3) и "Хиподрума" (2.64µg/m3), "Павлово" - 2.35 µg/m3, а в "Младост" - два пъти. В "Дружба" - 1.17 µg/m3.

Според измерванията на екоагенцията в столицата обичайно има два пика на замърсяване с прах – сутрин от 7 до 11 ч. и вечер от 17 до 23-24 часа. Причината е интензивният трафик в тези часове, както и по-интензивното битово отопление сутрин и вечер.

На 5 април 2017 г. Съдът на Европейския съюз осъди България заради систематичното превишаване на допустимите норми за замърсяване с фини прахови частици, както и заради липсата на ефективни мерки за справяне с проблема.

Facebook logo
Бъдете с нас и във