Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОТНОВО ФАСОНИ ВДЯСНО

Срещата на 19 юли между шефовете на осемте десни партии, които вече повече от половин година се мъчат да изнамерят свой общ кандидат за президент, приключи без резултат. Няма общ кандидат, който да обедини и лидерите, и избирателите и да лиши сегашния държавен глава от втори мандат, или да попречи на кмета Бойко Борисов да стане президент, ако му скимне. Дори и такива високи цели явно не са в състояние да вразумят довчерашните съпартийци, всеки от които си приписва заслугите за най-романтичните и най-успешни години на някогашното СДС. Вместо един десните пак имат четири, достойни според тях претенденти, чиито предимства предъвкваха в продължение на три часа. Отново никой не отстъпи от своето, неофициално и с половин уста коментираха участници в срещата. А официално, но с явно огорчение, домакинът на рандевуто, председателят на Демократическата партия Александър Праматарски, запозна журналистите с безславната развръзка. На срещата не се стигнало до съгласие по отношение на нито една от четирите актуални кандидатури. Става дума за предложения от ДСБ председател на конституционния съд Неделчо Беронов, наред с първоначално предложения, но явно неоттеглен от костовистите Веселин Методиев. Актуален и непоклатим се оказа и лидерът на СДС Петър Стоянов, който миналия уикенд подхрани ДСБ с напразни надежди, че ще се оттегли в полза на Беронов, но в началото на седмицата се отметна. В топлистата остана и името на ректора на Нов български университет Сергей Игнатов. Въобще - все достойни хора. Ако десните лидери не са в състояние да се засрамят от себе си, то би трябвало да изпитат неудобство, че поне двама от тези кандидати просто не заслужават такова отношение, коментират политическите наблюдатели. Не че някой е очаквал нещо различно, но все пак у най-запалените седесари мъждукаше някаква надежда, че ръководствата им ще се споразумеят дори и в името на това да не стават за посмешище.
След като оторизираните заместник-председатели на парламентарно представените партии от разпокъсаната десница не свършиха нищо, сега на масата в пълен състав седна тежката артилерия. За да стане ясно, че нещата са се върнали в изходната точка и май са станали още по-лоши, независимо че от няколко месеца уж беше видно, че няма накъде повече. Очевидно обаче може, особено като се започне от фасоните, които десните партийни шефове не пропускат да си правят, като се видят заедно и пред камери. Най-напред, още в началото на срещата лидерът на ДСБ Иван Костов не пожела да се снима с останалите от десницата и стоя извън залата в хотел Радисън, докато фоторепортерите си вършеха работата. После се разбра, че след като пет от осемте партии подкрепят Неделчо Беронов, три продължават да се инатят и държат на Петър Стоянов. На всичкото отгоре от ПД Гергьовден подкрепят и Стоянов, и Беронов, без да могат да канализират предпочитанията си. Вероятно заради някакъв пресантиман, че кметът Бойко Борисов също ще се включи в надпреварата. А Анастасия Мозер тепърва ще решава кого да подкрепи.
Зад Беронов застават ДСБ, ДП, ССД, СДС, БЗНС-Народен съюз и Гергьовден. Лидерът на синята партия Петър Стоянов пък има подкрепата на ССД, Гергьовден, ВМРО, БЗНС на Георги Пинчев. По време на дебата е имало предложение за провеждане на социологическо проучване, за да се измери електоралната тежест на всеки един от номинираните. Но решение за това не е взето.
Единствено от коректност към фактите трябва да съобщим, че преговорите вдясно продължават. На 19 юли даже не е взето решение на следващата среща да се обсъждат само двете най-предпочитани кандидатури - на Беронов и на Стоянов. Сигурно е само, че няма да има нито предварителни избори, нито социологически претегляния. Причината, изглежда, е, че вдясно вече трудно ще се намери електорат за провеждането на подобни замервания. Защото и избирателите се объркват при безкрайните претенции на тези, които социолозите и политолозите с право наричат синята номенклатура. Те от години се занимават само със себе си и с това да правят напук на партията на довчерашния си съмишленик.

Facebook logo
Бъдете с нас и във