Банкеръ Daily

Общество и политика

Отново близо 10 000 нови COVID случая, в Пловдив може да затегнат мерките

Новите случаи на коронавирус в България отново са почти 10 000 и днес, показват данни на Единния информационен портал. Общо 9874 нови инфекции са регистрирани у нас за последното денонощие при направени 37 945 теста.

През последните 24 часа са починали 78 души, заразени с коронавирус, което увеличава общия брой на жертвите от началото на пандемията на 33 017. 89.74 процента от починалите за денонощието не са били ваксинирани. Сред новозаразените делът на неваксинираните е 76.71 процента.

В болница са настанени 5455 пациенти, като 691 са хоспитализирани през последните 24 часа. В интензивни отделения се намират 520 души.

През последното денонощие са поставени 12 636 дози ваксина срещу COVID-19.

Регионът, в който е вписана Пловдивска област, навлезе в етап 3 от новия план за справяне с COVID пандемията. В Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково заетостта на интензивните легла е над 70 процента.

Областният оперативен щаб в Пловдив се събира на заседание заради усложняващата се епидемична обстановка в региона.

Трети етап включва мерки, свързани с ограничаване наполовина на паралелките в училище от пети до 12 клас с въведена ежеседмична ротация, ограничения до 50% в капацитета в обектите и дейностите, свързани с общественото хранене и здраве с изискване за достъп на "зелен сертификат“. Предвижда се въвеждане на работно време до 22 часа и дистанционна форма на работа.

Според депутата от "Демократична България" Александър Симидчиев в държави, в които има по-ниско ниво на заразяване или не толкова тежко боледуване мерките могат да бъдат отхлабени.

"При нас за съжаление това, което се получава е, че населението все още остава рисково за тежко боледуване и за висока скорост на разпространение на вируса”, коментира пулмологът.

По думите му заради високите нива на заразност при Омикрон, доста хора ще се заразят. Въпросът е дали това ще доведе до значим имунитет и дали вирусът няма да мутира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във