Банкеръ Daily

Общество и политика

Отношенията между България и Русия нямат промяна, увери Тома Биков

Отношенията между България и Русия нямат промяна. Това каза народният представител от парламентарната група на ГЕРБ Тома Биков пред журналисти в Народното събрание във връзка с обявяването на български дипломат от посолството ни в Москва за персона нон грата от Руската федерация.

"Това, което се е случило днес, е реципрочно действие на наши действия във връзка с отзоваване на руски дипломати от България. Доколкото разбрах след разговор с външния министър г-жа Захариева, разговорът в посолството е бил съвсем добронамерен към нашия първи дипломат там. Така че смятам, че отношенията между България и Русия нямат промяна", заяви Биков.

По думите на депутата общите проекти и добронамереността между двете страни остават валидни. Според него тези действия нямат връзка с "Турски поток".

Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин бе извикан днес в Министерството на външните работи в Москва, където му бе връчена нота, съобщи МВнР.

С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва. Българският дипломат е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г.

Кръстин ще напусне Руската федерация в указания в нотата 24-часов срок.

На 29 октомври МВнР връчи нота на руския посланик у нас, с която се поставя срок от 24 часа руски дипломат, разследван за разузнавателна дейност у нас, да напусне България.Преди това от прокуратурата съобщиха за разследване след сигнал на ДАНС, при което е установено, че в продължение на близо година гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност. Според съобщението на прокуратурата руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас - първи секретар в Посолството на Руската федерация в София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във