Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОТНЕХА ДУМА-ТА НА БСП

От 3 юли 2001 г. в. Дума спря да излиза. Ден по рано шефът на Европреса ООД Димитър Иванов, който издаваше партийния орган на БСП, получил писмо от печатницата на ВАЦ, с което го уведомили, че вестникът повече няма да се печата. Причината били задължения в размер на 115 хил. лв. към печатницата, които трябвало да бъдат погасени на 1 юли тази година. Под този ангажимент стоял подписът и на Георги Първанов с дата 22 февруари 2001 г., казват от Европреса. Общата сума на задълженията към печатницата възлизала на 459 хил. лв., които следвало да бъдат изплатени на два транша - на 1 юли общо 230 хил. лв. и на 1 октомври - 229 хил. лева. На 29 юни издателят превел своите 115 хил. лв. от сумата по първия транш, но Висшият съвет на БСП не е направил това.
От Позитано 20 отрекоха да имат подобни ангажименти. Няма как, ако съществува такъв договор, Георги Първанов да каже, че няма, обясни шефката на пресцентъра на Социалистическата партия Илияна Йотова. Споразумението за издаването на вестника, подписано от Георги Първанов и Коста Андреев, който е съсобственик на Европреса, изтича на 22 юли 2001 г. и по него ВС на БСП няма финансови ангажименти, категорични са от централата на социалистите. С писмо от 2 юли Европреса ООД е предложила договорът за Дума да бъде продължен в два варианта - седмичник или ежедневник, като разходите по издаването му бъдат поделени между двете страни. В противен случай той може да се счита за прекратен. Ръководството на партията не отговорило на предложението.
Издателите на в. Дума изтъкват, че още от края на декември миналата година нееднократно са предупреждавали лидерите на БСП, че вестникът всеки момент може да бъде спрян. Само за периода 1999-2000 г. натрупаните задължения били в размер на 700 хил. лева. Месечните загуби по издаването се колебаели между 20 и 40 хил. лева. Освен това при сключването на споразумението между ВС на БСП и Европреса ръководството на партията обещало да осигури 10 хил. абонати за 1999 г. и 15 хил. за 2000 г., но нищо подобно не било направено.
На 4 юли бе предвидено да се проведе среща между Георги Първанов и Европреса, заяви управителят на издателството Светлана Шаренкова, но издателите не били приети от БСП-лидера. ВС на БСП дължал още 335 хил. лв. на Европреса за рекламната кампания около парламентарните избори. Първанов обеща, че задълженията ще бъдат изплатени, без да уточни кога ще стане това.
На 30 юни изтекоха договорите на всички журналисти в Дума. В момента няма нито един журналист на договор при нас, каза главният редактор на вестника Пламен Енчев. Пет-шест души от журналистическия екип били освободени с уведомителни писма. Сред съкратените е и Велислава Дърева. Това е решение на издателя, обясни Енчев. В случая с Дърева ставало въпрос за невъзможност за работа в екип и нелоялност, но това не означавало, че тя не може да бъде поканена в новото издание - Република.
В края на юни, когато се разчу, че Дума може да спре, Обединението за социална демокрация (ОСД) в БСП, в което участва и Дърева, излезе със становище, че в историята на вестника никой негов издател досега не си е позволявал да постави под въпрос съществуването на Дума, но сега случаят бил точно такъв.
Основен съдружник в Европреса ООД с 51% е Националната агенция за разпространението на печата, представлявана от Димитър Иванов. Останалите 49% се държат от Коста Андреев. Дружеството издава и другия партиен орган - в. Земя, на който главен редактор е Андреев, както и седмичниците Вестник за дома и Русия днес. Главен редактор на Русия днес е Светлана Шаренкова, която е и шеф на Българо-руския информационен пул. Шаренкова ръководи и рекламната агенция Евромедиа. Тя ще е директор и на новия вестник Република, чийто издател отново ще е Европреса. Най-вероятно негов главен редактор ще бъде Пламен Енчев. Енчев призна пред в. БАНКЕРЪ, че е водил такива разговори, но не му е представен договор в писмен вид и все още текат преговори по проекта. Вестникът ще започне да излиза на 14 юли, когато се навършват десет години от приемането на конституцията, а на 12 юли на пазара ще бъде пуснат нулев брой. Изданието ще се печата в ИПК Родина.
В Република ще отидат да работят около две трети от журналистите, които досега списваха Дума. Вестникът ще е ляво ориентиран, но независим, обяснява Шаренкова.
За първи път Дума спря да излиза на 17 юни 1999 г. заради задължения към ИПК Родина. Издател на вестника тогава беше Дума прес АД с мажоритарен собственик ВС на БСП. Партийният орган бе кредитиран от Националната агенция за разпространение на печата. Малко по-късно оставка като главен редактор подаде Стефан Продев, който беше сменен от заместника си Пламен Енчев.
Впоследствие Висшият съвет на Социалистическата партия сключи договор с Европреса, с който му прехвърли правата за издаването на вестника, и на 22 юли 1999 г. той започна отново да излиза. Марката Дума обаче остана собственост на ВС, независимо че Иванов настояваше и за нея. В крайна сметка на името на Националната агенция в съда беше регистрирана и марката Дума прес, но с това разногласията между двете страни не се изчерпаха.
На 20 януари 1998 г. бе създадено Движението за единство и развитие в БСП (ДЕР), известно повече като генералското заради широкото участие в него на бивши кадри на спецслужбите и армията. Сред учредителите му е и Димитър Иванов, тогавашният заместник-шеф на БСП Николай Добрев, бившият първи разузнавач Бриго Аспарухов, ексминистрите Младен Червеняков и Любен Гоцев, както и червените кметове Костадин Паскалев, Димитър Калчев, Йоан Костадинов. Любопитното е, че само няколко месеца преди това последният шеф на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност, а по-късно вицепрезидент на Мултигруп Димитър Иванов става член на БСП. Според негови изявления от този период, ДЕР се създава заради кризата, в която се намира партията.
Дълго време ДЕР се сочеше като един от центровете, с който ръководството на БСП трябваше да се съобразява. После започнаха разногласията между самите генерали, като първо напусна о.з. ген. Любен Гоцев. Преди местните избори през 1999 г. ДЕР замрази дейността си уж за да се консолидира партията.
След конгреса на социалистите през май 2000 г. основните фигури от ДЕР влязоха не само във ВС, но и в екипа на Първанов - Изпълнителното бюро на БСП. Само че Димитър Иванов не успя да събере гласове дори за член на Висшия съвет, въпреки че вече бе издател на Дума.
Поемайки партийния орган, Иванов бе на мнение, че той трябва да излезе от тенсопартийните рамки и да се превърне в национално издание. Според източници от Позитано 20, редакционната политика на вестника под ръководството на Иванов в последно време никак не се харесвала на партийното ръководство. Самият издател неколкократно изпращал писма до централата, в които критикувал ръководството за водената от него политика. Говори се дори, че в най-скоро време Георги Първанов щял да извади от Изпълнителното бюро Младен Червеняков, който е сочен за човек на Димитър Иванов.
Проблемът с в. Дума е чисто финансов, изтъкна пред БАНКЕРЪ Коста Андреев. Източници от партийната централа обаче си обясняват новия конфликт с разминавания в политиката и с желанието на Иванов да прави независим от Позитано вестник.
Всъщност отношенията между изданието и партийното ръководство не са идилични още от 4 април 1990 г., когато Работническо дело стана Дума. Редакцията не мелеше брашно нито с тогавашния председател на БСП Александър Лилов, нито с наследилия го на поста Жан Виденов. Но позицията на вестник с 200-300 хил. тираж, в какъвто излизаше Дума до края на 1993 г., му осигуряваше достатъчно печалби, за да го прави финансово независим от партийните лидери. Този период отдавна отмина.
Една от основните теми на следващия пленум на ВС на БСП, който ще се проведе вероятно в края на юли, ще е и съдбата на в. Дума. В момента червените бистрят няколко варианта за бъдещето му - от намирането на нов издател до някой, който само да подпомага излизането му, като червената партия поеме досегашните загуби. Такъв в момента няма, въпреки слуховете, че съпругът на Весела Лечева - Манол Велев, може да се нагърби с тази задача. Самата БСП е във финансов колапс и с изпразнени каси, оплакват се партийни активисти. Не е изплатен наемът за сградата на Позитано, който възлиза на около 70 хил. лв., и осигуровките към НОИ на партийни служители за 254 хил. лева. Социалистите едва изкарали предизборната кампания, като дори в столичните избирателни райони повечето от средствата се осигурявали от местните активисти.
Спирането на Дума е голям удар за нас, коментира Пламен Енчев. Според него вестникът има ранга на институция сред читателите си и трябва да бъде намерено решение на въпроса със съвместните усилия на БСП-ръководството и издателя. Трябва, но засега не се очертава нито компромис, нито пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във