Банкеръ Daily

Общество и политика

Отмяната на машинния вот е удар и по сънародниците ни зад граница, смята президентът

Демокрацията и възможността всеки гражданин да изрази свободно своя вот, без да бъде манипулиран, нямат цена. Не машините са виновни, а ниската ефективност на администрацията - и по отношение на подготовка и цена на обществени поръчки, и по отношение на организация на използване на машините. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за планираната отмяна на машинното гласуване.

Държавният глава заяви, че е крайно нелепо да се дават непрекъснато за пример другите европейски държави, особено Холандия, в които се били отказали и нямало машинно гласуване. "Когато нашата изборна администрация и власти постигнат такъв нисък процент на недействителни бюлетини и когато осигурят условия да няма манипулация на изборите, както е в тези държави - тогава, да, аз съм съгласен да махнем машинното гласуване", коментира Радев. По думите му това е удар и по сънародниците ни зад граница, които очакват все повече да бъде чуван и техният глас, а всъщност отказът от машинното гласува отдалечава и електронното дистанционно гласуване. Според президента най-вече буди тревога наложилата се практика няколко месеца преди всички избори да се прави ремонт на закона, което, според Радев, затвърждава убеждението, че тук има някаква цел.

На въпрос за дадения днес от правителството мандат за подписване на договорите за покупка на осем самолета Ф-16 блок 70, Румен Радев заяви, че правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на самолета, така както те бяха разработени в Министерството на отбраната, приети от Министерския съвет и утвърдени от парламента. "Към момента има чувствително разминаване с тези параметри, въпреки че цената е свалена, но само на 700 млн. без ДДС над първоначалния проект", посочи президентът.

"Разбирам ентусиазма, че нещо ще стане, но няма място за ентусиазъм. Очаквам да има много прагматичен подход към този проект", коментира още той. Според него тоталната доминация на политическите мотиви над оперативните способности и условията за техническа поддръжка на самолета, които се отлагат във времето и ще се оскъпяват значително, може да обезсмислят проекта.

Президентът Радев коментира тези теми в БАН, където дойде, за да участва в отбелязването на 80-тата годишнина от рождението на проф. Марко Семов и да връчи наградата "Проф. Марко Семов" на научната институция за приноса й за развитието на духовния живот на нацията и по повод 150-тата годишнина от нейното основаване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във