Банкеръ Daily

Общество и политика

Отмениха машинното гласуване на първо четене

Парламентарното мнозинство отмени машинното гласуване за местни и парламентарни избори на първо четене. За промяната в Изборния кодекс гласуваха 122 депутати, против бяха 96 и 1 се въздържа.

Председателката на правната комисия от ГЕРБ Анна Александрова поиска срокът за внасяне на предложения между първото и второто четене да бъде съкратен на три дни. И въпреки възраженията на опозицията и това предложение беше прието от мнозинството. Ако поправката, внесена от ГЕРБ и "Обединени патриоти" бъде гласувана окончателно, то машинно гласуване ще има само на президентски избори и такива за Европейски парламент. С други думи - важните за управляващите избори, чрез които те ще продължат да стискат здраво властта, ще се провеждат само с хартиени бюлетини. А за изборите, които не интересуват особено властимащите, ще се използват и машини или изцяло ще се мине към машинно гласуване. 

"Плаши ли се ГЕРБ от честни избор без възможности за манипулация? Плаши ли се ГЕРБ от неподкупните машини?“, попита от парламентарната трибуна секретарят на парламентарната група на "БСП за България" Филип Попов по време на почти тричасовите дебати. По думите му отговорът очевидно е да. Той припомни, че в България се опитваме да въведем машинното гласуване преди повече от 5-6 години - експериментално с 1000, с 3000 машини а  управляващите сега тепърва откриват недостатъците на гласуването с машините.

Попов подчерта, че машинно гласуване има неоспорими преимущества - нула процента недействителни бюлетини, a на последните парламентарни избори у нас броят им надхвърля 160 хиляди. „В почти цяла Европа и в света машинното гласуване или е въведено, или предстои да бъде въведено – Англия, Италия, Франция, Холандия, Португалия, САЩ, Русия“, подчерта той. Според него несъстоятелен е аргументът, че само 8% от имащите право на глас използвали машинното гласуване, тъй като машини е имало само в 3 хиляди от 12 хиляди секции и истинското число е 27 % от хората, гласували в секциите, където е имало машина.

„Машините излизали скъпо. Ами скъпо ще излязат, когато се наемат за 70% от стойността им на закупуване. Ако тези машини се закупят и се използват за 20-30 избора напред, няма да излезе скъпо“, подчерта социалистът.

Попов обърна внимание и на фрапиращо ниската избирателна активност, което е основният ни проблем. Той обясни, че това се дължи и на тежкия дефицит на доверие в България при преброяването и отчитането на гласовете.  „Когато липсва доверие в изборния процес, липсва доверие и в органите, излъчени чрез този изборен процес. Ерозира доверието и подкрепата на властта, а тя от своя страна подхожда агресивно и тоталитарно, за да се запази като власт, като първата жертва е демокрацията във всичките ѝ измерения - свобода на словото, основни права и свободи на гражданите“, заяви той. По думите му държава, която си играе на проба грешка, на иди ми дойди ми и то с основополагащи норми, каквито са тези на изборното законодателство, не е модерна,  не е привлекателна и в никакъв случай не е правова.

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков пък припомни, че настоящият премиер Бойко Борисов спечелил кметските избори в София "гол като пушка". Той призова този дебат да остане в миналото и да се концентираме в стабилни парламентарни мнозинства. По думите му германският Конституционен съд е отменил машинното гласуване като ненадеждно.

"Ние тука си играем на политическа агония толкова години наред и трябва да се примирите, че управляващите имат толкова силен лидер", похвали Марков премиера Борисов и помоли левицата опвече да не напуска парламента.

Отговори му социалистът Христо Проданов, който посочи, че резултатите от изборите са политически въпрос. По думите му когато липсва доверие, липсва възможност правителството да прави реформи, от които има нужда страната. Заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" иронизира премиера, че обикалял страната като чудодейна икона, лекувал хората, раздавал им пари, сякаш са негови, и така 10 години. "Въпросът с провеждането на изборите е технически, а резултатът – политически", поясни той.

"Днес ще бъде още един загубен ден за българския парламент", включи се в разискванията и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той прогнозира вълнения и вот на недоверие след местните избори. "Това най-вероятно ще стане, ако вкараме машините", посочи Патриотът. Той обясни, че на местния вот машинното гласуване щяло да е неудобно и сложно, ще се забави изборният процес.

По думите на Симеонов машинното гласуване било наложено от реформаторите в миналия парламент и било въпрос на сделка между тях и ГЕРБ, тогава БСП били против. "Машинното гласуване ще утежни безсмислено бюджета", категоричен бе лидерът на НФСБ, който обвини ГЕРБ в популизъм.

"Никой не може да ме убеди, че една машина не може да бъде манипулирана", заяви той и даде пример с това, че пуснал един лев в машината за кафе в парламента, кафето струва 40 стотинки, но машината не му върнала ресто. Според него изборите не се манипулират, изборите се печелят, още преди избирателят да е влязъл в секцията. Симеонов бил за тотална отмяна на машинния вот.

"Проблемът е, че голяма част от хората в тази зала са перманентно офлайн", контрира социалистът Явор Божанков. По думите му машините не могат да се хакнат, това не са и плочки, слънцето да ги нагъне. Според него се бъркало машинно гласуване с електронно, затова и депутатите се притеснявали от хакерска атака.

Депутатът Александър Ненков, аргумантирайки се защо машинното гласуване трябва да бъде отменено, сподели, че и ГЕРБ страдали от недействителните бюлетини. По думите му партията му никога не е била радетел на машинното гласуване. Изборният процес вместо да става по-лесен, ставал все по-труден, подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във