Банкеръ Daily

Общество и политика

Отменена е карантината на президента Румен Радев

Карантината на президента Румен Радев бе отменена след направен днес PCR тест с отрицателен резултат, съобщи неговият прессекретариат в анонс за участието на държавния глава в отбелязването на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев в Благоевград.

Румен Радев ще се включи по-късно днес в тържествено факелно шествие, което ще започне от Съдебната палата в града и ще стигне до паметника на революционера на пл. „Македония“.

На официалната церемония там президентът ще приеме почетния строй и ще произнесе слово пред жителите и гостите на Благоевград, се посочва в съобщението от президентството.

Преди два дни президентът Румен Радев се самоизолира след като се оказа, че неговата съпруга Десислава Радева е с положителен тест за коронавирус. От прессекретариатът му уточниха, че Радева е в добро общо състояние.

"Президентът се чувства в добро здраве и тестът му от днес за коронавирус е отрицателен", гласеше съобщеноето. През следващите дни президентът отменя срещите, планирани в програмата му.

По-рано днес премиерът Кирил Петков отговор на критики, че нивото от македонска страна не е достатъчно високо при честванията на рождението на Гоце Делчев в Скопие.

По повод обвиненията, че нито президентът, нито премиерът и външният министър на Северна Македония ще уважат церемонията по почитане паметта на Гоце Делчев в храма „Св. Спас“ в Скопие заедно с българската делегация, водена от министъра на външните работи Теодора Генчовска и това - според ВМРО - е проява на арогантно и непочтително отношение, Петков коментира, че присъствието на техния министър на културата е гаранция за високо политическо ниво. „Ниво министър – това е доста високо ниво“, подчерта той.

Не експерти, а политици решават дали Съвместната историческа комисия ще продължи работи. Така премиерът Кирил Петков коментира пред журналисти предложението на съпредседателя ѝ от страна на Северна Македония проф. Драги Георгиев в интервю пред телевизия "Телма" работата ѝ да бъде замразена за година-две.

"Политиката се води от политици, а не от експерти. Ние зададохме ясна политическа рамка в нашите дискусии, имаме ясна позиция на българското правителство, на Северна Македония - също. Така че тези неща не се решават от експерти. Те се решават на ниво министър-председатели и министри", посочи министър-председателят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във