Банкеръ Weekly

Общество и политика

Отложиха "мечтата на Герджиков"

Задочно обучение по право ще има още една година. Това стана възможно, след като правителството реши да удължи действието на старата Наредба за придобиване на висше образование по специалността "Право" до учебната 2018/2019-та.

До това решение се стигна след юридически гаф, който вкара университетите в истински хаос. В последните дни от управлението си служебният кабинет на Огнян Герджиков прие нова наредба за обучението по право, която влезе в сила на 6 май 2017-а. Тогава Герджиков заяви, че така е изпълнил една своя "дългогодишна мечта".

С новата наредба старите правила за прием бяха отменени, включително и задочното обучение по право. В нея беше записано и че тя ще влезе в действие едва през учебната 2018/2019-а - т. е. след година и половина. По този начин обаче една учебна година (бел. ред. - 2017/2018-а) остана в "правен вакуум" - без да има правила, по които висшите училища да приемат, изпитват и раздават дипломи на студентите.

Проблемът е, че месец преди да се появи "наредбата Герджиков", Министерският съвет вече беше утвърдил броя на студентите, които трябва да бъдат приети през 2017-а. И в този брой бяха включени и места за задочно обучение по право. Ректорите съвсем логично заляха правосъдното и образователното министерство с въпроси какво да правят с тези студенти - да ги приемат ли или не, и по какви правила да ги обучават и изпитват.

След като гафът лъсна, се наложи двете министерства спешно да измислят промени в уредбата, с който да върнат към живот старите правила. И така се стигна до решението на Министерския съвет от 16 август - старите правила да продължат да се прилагат още година и половина, включително и със задочното обучение по право.

Facebook logo
Бъдете с нас и във