Банкеръ Daily

Общество и политика

Отличените заради "Златния Орфей" най-накрая доживяха наградите

Най-накрая 63-мата творци - композитори, музиканти и изпълнители, отличени с парични награди за особени заслуги към българската държава и нация, ще си получат обещаните средства от кабинета "Борисов-3".

Дългоочакваните и жизненоважни за някои от известните ни творци средства са били осигурени от служебното правителство веднага след встъпването му в длъжност. Изисканите от Министерството на културата забавени суми са били отпуснати от Министерството на финансите и този петък (28 май), те вече са преведени на творците, уверяват от пресцентъра на министъра на културата - Велислав Минеков.

Средствата бяха отпуснати във връзка с решение на Народното събрание от 25 февруари, което обаче предизвика брожения сред общността на музикантите и до края на мандата на кабинета "Борисов-3" "раздаването" на наградите бе блокирано. Бе предложен и втори - допълнен списък, в който бяха включени както забравеният изпълнител Христо Кидиков (участвал 17 пъти в "Златния Орфей" и носител на специална награда), така и изпълнители, носители на призове от други конкурси. Сред тях бяха членовете на ФСБ - единствените българи, носители на престижната награда "Грами", както и печелили "Мелодия на годината" и Пролетния конкурс на Българското национално радио. Допълненият списък обаче не бе приет от парламентарната комисия по културата и медиите, председателствана от Вежди Рашидов.

На 10 май - дни, преди кабинетът "Борисов 3" да бъде разпуснат, с постановление №185 на Министерския съвет са били одобрени допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2021 г. в размер до 280 500 лв. за изплащане на въпросните държавни парични награди за срок от 3 години. Така 40 лица всеки месец ще получават по 500 лева (както по-късно бе разяснено от екипа на министър Боил Банов тези творци са спечелили или голямата, или първата награда на „Златния Орфей“), а на 23 лица ще бъдат отпуснати по 350 лева (заради това, че са спечелили втора или трета награда на престижния международен песенен конкурс).

Facebook logo
Бъдете с нас и във