Банкеръ Daily

Общество и политика

Отлагат изслушването на български министри в ЕП заради липса на преводачи

Екатерина Захариева

Изслушването на министрите на външните работи Екатерина Захариева и на правосъдието Десислава Ахладова от мониторинговата група в Европейския парламент се отлага за януари, съобщи БНР.

Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона отправи покана към тях за четвъртък. От Европарламента обаче не са успели да намерят преводачи с български език. Причината не е в тяхната липса, а поради новите, по-строги разписания, свързани с пандемията от Covid-19.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и правосъдният министър Десислава Ахладова са поканени на повторно изслушване от мониторинговата група, тъй като евродепутатите не са доволни от изслушването им на 28 август.

Изслушването на 28 август не е било удовлетворително. Затова в България са били изпратени допълнителни писмени въпроси. Мониторинговата група не е доволна от отговорите на българските представители и отново ги кани на следващото заседание на 17 декември. 

"Поканили сме същите хора, които са се явили на изслушването на 28 август. Тъй като премиерът се скри тогава и на това изслушване изпрати госпожа Захариева - сега поканата е отправена към госпожа Захариева", обясни българският евродепутат Елена Йончева. Тя уточни, че темите, които ще бъдат дебатирани на 17 декември, са свързани с върховенството на закона в България и разделението на властите.

През август, освен вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, пред групата говори и правосъдният министър Десислава Ахладова, като тогава тя беше зам.-министър на правосъдието. Групата бе поканила премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев . Те обаче не се явиха и изпратиха Захариева и Ахладова.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във