Банкеръ Daily

Общество и политика

Отлагат евтанизирането на заразени животни

Има две стада, в които има регистрирана зараза. Става въпрос за стадото на баба Дора и едно в Болярово. Ще изчакаме с резултатите от пробите. Ще предприемем нужните действия.

Това обяви земеделският министър Румен Порожанов на специален брифинг за обстановката в областите, в които има заразени с чума животни.

"Трябваше да пристъпим към обичайната процедура - евтаназия на животните, като ние ще отложим малко във времето. Като междувременно дезинфекцията се извършва под засилен контрол. Всяка една заповед, издадена от изпълнителния директор, е на база пробите. Надяваме се болестта да бъде овладяна в районите, в които е", добави земеделският министър.

"Искаме доверие от всички политически сили. Днес с министър Порожанов смятаме да отидем в парламента и да запознаем всички политически партии със ситуацията. Няма как от БСП да твърдят, че нямало доказателство за заразата. Не е нормално това. Има ясни документи за наличие на чума по животните. Трябва ни обединение на всички партии, защото заплахата е сериозна. Не е нормално ние да правим всичко по силите си, за да спрем разпространението, а други да се съмняват дали има зараза. Надявам се, че ще имаме подкрепата на всички партии", обясни вътрешният министър Валентин Радев.

Междувременно БНР съобщи, че еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис ще даде днес брифинг специално за български журналисти по повод чумата по овцете и козите.

Еврокомисар Андрюкайтис заяви преди няколко дни, че умъртвяването на заразените животни е единственият начин за справяне с проблема, и допълни, че Европейската комисия ще покрие 75 на сто от разходите за компенсиране на собствениците.

Съществува вероятност вирусът да е дошъл в България от Турция, затова Брюксел е изпратил писмо и до турските власти, за да се съгласуват по-нататъшните действия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във