Банкеръ Daily

Общество и политика

Отлагат "Еразъм+" заради коронавируса

Начинът за справяне с коронавируса е координирани действия, дисциплина, колективна отговорност и пълна мобилизация. Това заяви пред БНТ българският еврокомисар Мария Габриел.

„Ще покрием в максимален размер разходите по "Еразъм +" в тази ситуация, освен това ще предложим всички мобилни програми да бъдат отложени с 12 месеца, но никой няма да загуби своята възможност да натрупа опит или да сподели такъв. Важното е учителите и студентите да не се страхуват, че ще загубят възможността си да участват в програмата“, съобщи еврокомисарят.  Предимството в момента е в онлайн обучението, във виртуалната реалност. Финансирани са над 2100 такива обекта, допълни Габриел.

Тя посочи, че е време за координация и наука във връзка с разработването на ваксина срещу коронавируса от европейските учени. "С екипа ми още януари месец обявихме първата покана с 10 милиона евро. Получихме 91 проекта, от които сме селекционирали 17. Поради високото качество на проектите мобилизирахме допълнително 37,5 млн. евро. От 4 март тези проекти вече са задействани, вчера се състоя първата видеоконференция с екипите", съобщи Габриел.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във