Банкеръ Daily

Общество и политика

Отлага се подписването на коалиционното споразумение

В парламента се провежда координационен съвет между четирите политически формации, преговарящи за съставяне на правителство. Свикана е спешната среща, след като в последния момент от БСП са възразили срещу пакета законодателни мерки в социалната сфера, заложени в коалиционното споразумение.

Извънредната среща започна в 9 часа. На нея присъстват Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“, Тошко Йорданов и Ива Митева от „Има такъв народ“, Корнелия Нинова и заместниците ѝ Атанас Зафиров и Кристиан Вигенин от БСП, както и съпредседателите на „Демократична България“ Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Във вторник след председателския съвет в парламента Нинова обяви, че са изпратили бележките си в социалната сфера. Явно сега соцлидерката не е доволна от начина, по който са отразените промените. След приключване на срещата ще има изявление на участниците в нея. 

"Днес да го довършим – утре БСП да мине с техните съвети в одобрението на коалиционното споразумение. Нека днес да завършим разговорите – или в рамките на утрешния ден, или в събота и неделя, или до понеделник това да се направи", каза пред bTV съпредседателят на ПП Кирил Петков. Той допълни, че се надява в началото на следващата седмица "да имаме вече работещо правителство", като не изключва още при получаването на мандата да е готов съставът на кабинета. Петков се въздържа да коментира имена на министри, но подчерта, че съставът на Министерския съвет е "до голяма степен готов". "Искам да дам пълната свобода на всеки един от нашите партньори да определи отбора, който счита за най-добър за тези позиции", каза лидерът на ПП в отговор на въпроса дали Корнелия Нинова ще е министър или вицепремиер.

Във връзка със "суперминистерството" (изразът беше употребен от Кирил Петков в интервю за "Шпигел" - бел. авт.), което се подготвя за Асен Василев, Петков обясни, че към Министерството на финансите ще мине и контролът върху разходването на средствата от еврофондовете, защото според ПП е логично двата вида публичен ресурс да бъдат заедно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във