Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОТКЪДЕ ЩЕ ДОЙДЕ ПРЕВРАТЪТ В РУСИЯ?

Тежката финансова криза ускорено изяжда шансовете на президента Борис Елцин да се кандидатира за трети мандат. Опозицията в Държавната дума вече поиска ограничаване на тази възможност, но Конституционният съд ще разгледа спора едва в средата на октомври. Президентът отложи лятната си отпуска. Парламентът също закъсня с ваканцията, за да разгледа пакета от правителствени законопроекти за успокояване на кризата. Парламентарната комисия, която бе създадена за отстраняване на президента Борис Елцин от власт, пък заяви, че ще започне работа от 20 юли. Твърде любопитното е, че за неин заместник-председател бе избрана Елена Мизулина от демократичната фракция Яблоко.


Политическата и социалната база на идеята за оставка на президента се разширява. За първи път от 1993 г. насам Елцин предупреди, че в Русия има опасност от преврат. Имаме достатъчно сили, за да пресечем всякакви планове за завземане на властта, за които вие добре знаете, заяви кремълският лидер пред висши офицери от армията и вътрешните войски. Сега в обществото се говори за нуждата от силна ръка, но Русия има нужда не от силна ръка, а от силна власт, отбеляза Елцин, като на практика поиска вярност и преданост от генералитета. Президентът изказа и предположението, че плановете на екстремистките сили да завземат властта няма да успеят, защото силовите структури работят координирано помежду си и с местната власт.


Неотдавна в печата се появи версия, според която


Кремъл умишлено развява призрака на екстремизма


тъй като използваната преди президентските избори през 1996 г. комунистическа заплаха вече е изхабена. Новият призрак е неонацизмът, твърди Новая газета. Вестникът цитира изследване на Националния център за проучване на общественото мнение, според което 40-50% от руснаците са заразени от ксенофобия. До шест месеца или една година в Русия се очаквали безредици, предизвикани от екстремисти, твърдят и руски политици, позовавайки се на източници от тайните служби. На фона на изградената неприязън към кавказките мафии в Москва пълзят слухове и за нова война в Северен Кавказ. Провокации на екстремисти може да предизвика версията за силната ръка. И тъй като тя вече не може да дойде от Кремъл, възникват опасни въпроси. Неотдавна при загадъчни обстоятелства на вилата му бе убит един от яростните опозиционери генерал Лев Рохлин, който призоваваше да бъде довършена тази власт и левите сили да се обединят около московския кмет Юрий Лужков. На гроба на генерала изненадващо се появиха с черни знамена миньори от армията за национално спасение - ШАНС (Шахтерская армия национального спасения).


Вече са на дневен ред и летните сценарии за обратите във властта. Според политолога Александър Ципко социологическите проучвания показват, че финансовата криза довършва последните привърженици на президента Борис Елцин. Практически той е неизбираем и единственият начин да се продължи мандатът му е насилствен. Новата олигархия, която му осигури победата през юли 1996 г. при 6% популярност, едва ли ще рискува с отслабващия физически 67-годишен кремълски вожд. Неотдавна същата тази олигархия поиска учредяването на Съвет за икономическо взаимодействие във вид на нещо като икономическо политбюро за опека над правителството.


Експертите на МВФ, който реши да отпусне през следващите две години над 22 млрд. щ. долара спешен заем на Русия, се учуди и от


странностите на руската криза


Обикновено повечето финансови кризи възникват заради нарушаването на платежния баланс - превишаването на вноса над износа. Седма година в Русия е тъкмо обратното, а кризите възникват заради неспособността на правителството да събере данъците и запуши бюджетния дефицит. Вече и руски експерти признават, че днешната криза е криза на държавната система. Прекалено много пълномощия са съсредоточени в ръцете на един човек, който все по-трудно се справя с хаоса. Сегашната политическа конструкция бе заложена след приемането на т.нар. президентска конституция и събитията през октомври 1993 година. Днес дори девалвацията на рублата не изглежда така страшна за Кремъл пред рисковете от социалните вълнения. Президентът вече няма партия зад гърба си, след като се раздели с премиера Виктор Черномирдин, лидер на проправителственото до неотдавна движение Нашият дом Русия. Но и това движение спечели едва 10% на последните парламентарни избори. Движенията Демократична Русия и Демократичният избор на Русия, които бяха политическият мост на Елцин, сега са със затихващи функции.


Идеята за оставка на президента, подета в Държавната дума, обхвана даже регионите, които до неотдавна бяха смятани за президентски. Летният политически вирус се разпространява бързо и в Москва. Антикризисната програма на правителството ще покачи температурата. Тя предвижда намаляване на данъците и премахване на данъчната диференциация, което означава, че данъчният натиск върху 1% богати ще отслабне, и тежестите ще бъдат поети от по-широкия кръг данъкоплатци. Ликвидират се всички данъчни и социални привилегии - за военните, за работещите в екстремалните зони. Връща се държавният монопол върху алкохола, пет пъти се увеличават вноските за Пенсионния фонд, въвежда се данък върху продажбите, контрол за доказване на парите при по-големи покупки.


Опозицията вече бърза


да се възползва от продължаващата политическа криза. Сегашното правителство е съставено от момчета, които не са глупави, но нямат политическа тежест и житейски опит, подчерта генерал Александър Лебед, който стана губернатор на втория по ресурси Красноярски край. В съседна Хакасия управлява брат му. Бившият премиер Виктор Черномирдин се готви да стане депутат от Ямало-Ненецкия автономен окръг - добивната база на Газпром. Впрочем едно от условията на МВФ за успех в реформите е за раздробяване на т.нар. естествени монополи, сред които са Газпром и Единната енергийна мрежа. Неслучайно експертите на фонда предупредиха за необходимите тежки политически решения. Сегашният бюджетен дефицит е 40% от брутния вътрешен продукт, вътрешният дълг расте, недоволството още повече. Лидерът на демократичната опозиция Григорий Явлински твърди, че всичко в страната е извън контрол и може да се повторят събитията от август 1991 г., когато бе осъществен путчът срещу Михаил Горбачов. Дали Елцин не е обречен на същата съдба? Междувременно отново се появиха и слухове за влошаващото се здраве на президента.


Системната криза може да прерасне в общонационална катастрофа. Висшето ръководство е дискредитирано, правителството показа професионалната си безпомощност с атаката срещу Газпром, заяви движението Държава, чийто лидер до неотдавна бе бившият вицепрезидент, сега губернатор на Тулска област генерал Александър Руцкой. Според движението в страната съществуват


всички предпоставки за държавен преврат


който вече се подготвя и влиза в заключителен етап. Недоверието към властта, отношението на медиите, дистанцирането на регионалните лидери от централната власт са посочени като най-острите симптоми.


Акциите на недоволство стават все по-организирани и имат политическа окраска. След като и олигархията е недоволна от Кремъл, остава само да се прогнозират сценариите за отстраняване на президента Борис Елцин. Според версията на Държава за предлог може да послужи отпуската на Елцин в резиденцията Шуйска чупа в Карелия. Под предлог влошено здраве той може да бъде изолиран там. Възмутени трудещи се ще блокират пътищата към резиденцията. Физическата недееспособност на президента ще е повод за прехвърляне на президентските пълномощия в ръцете на премиера, както е по конституция. Лишено от политическа подкрепа, правителството подава оставка. Властта се поема от председателя на Съвета на федерацията, който свиква заседание на т.нар. Държавно съвещание - на двете камари на парламента и неотдавна учредения Съвет за икономическо взаимодействие. Държавното съвещание обявява, че заради общественото спокойствие и липсата на пари не могат да се произведат предсрочни президентски избори и затова управлението се поема от Държавен съвет. В него влизат председателите на фракциите от Държавната дума, лидерите на регионалните асоциации в Съвета на федерацията и членовете на Съвета за икономическо взаимодействие. Държавният съвет, ръководен от председателя на Съвета на федерацията, назначава правителство на народното доверие.


Елцин обаче не е Горбачов и


страната може да бъде въвлечена в гражданска война


предупреждават в анализа си теоретиците на движението Държава. Интересното е, че най-много сценарии се въртят около ролята на Съвета на федерацията, който може и да стане колективен президент. Напомня се например, че първоначалните планове на Елцин бяха да назначи бившия орловски губернатор, бивш секретар на ЦК на КПСС и сегашен председател на Съвета на федерацията Егор Строев за премиер. И тази идея едва ли е била подхвърлена случайно.


При внушенията за отслабващата политическа воля на президента се напомня и за дъщеря му Татяна, която е съветник и имиджмейкър на Борис Елцин. Тя не е Раиса Горбачова, но не е и Клод Ширак. Женските съвети в Русия винаги са се смятали за лошо предзнаменование.


Ние играем в един отбор, ние сме една държава, ние сме ръководителите на тази държава, заяви Елцин пред лидерите на парламентарни фракции в Държавната дума. Той даже не напомни, че е капитанът и че отборът играе с различни фланелки. Депутатите миролюбиво се обявиха против създаването на неконституционни органи от типа на Държавен съвет, каквото било предложението на олигархията - обясни председателят на Думата Генадий Селезньов. Елцин пък подхвърли, че медиите го подхлъзнали на темата преврати и за такива работи не може и дума да става. Същевременно Селезньов напомни, че помощите на МВФ и на Запада може да докарат Русия до състоянието на България, където чуждите финансови акули диктували какво да се прави. Такъв сценарий би бил кошмар за Русия, признаха участниците в съвещанието. Когато обаче тежкият летен грип мине, социалните последствия едва ли ще задържат Кремъл и парламентарната опозиция на една маса. Ключовата дума преврат е казана и едва ли изстрелът е произведен в празна стая. Чудесата в Русия обикновено балансират на ръба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във