Банкеръ Daily

Общество и политика

Откриват паметник на Девета пехотна дивизия в Плевен

Генерал Владимир Вазов (втори отляво) край Дойран

В Плевен започва официалното откриване на паметник, посветен на героите от Девета пехотна плевенска дивизия. Парите за изграждането му са от доброволни дарения на плевенчани, институции и неправителствени организации 

Централната фигура в мемориалния комплекс е на ген. Владимир Вазов, посвещава се на една от най-големите победи на Българската армия през Първата световна война - битката при Дойран. Военният министър Красимир Каракачанов обясни:

"По време на Първата световна война Девета плевенска дивизия е първата българска военна част, която влезе в Ниш. Не е ли редно и в Македония да има такъв паметник? Ще има един ден, убеден съм! Виждате, че паметникът гледа на запад, към онези земи, за които е воювал генерал Вазов".

Кметът на Плевен Георг Спартански допълни:

"И специално паметникът на героите от Дойран го дължим на тези българи от повече от 100 години и се радвам, че след много усилия на плевенското гражданство този паметник става реалност днес". 

Мемориалът е композиция от пет скулптури - на ген. Владимир Вазов и четирима от неговите войни, а автор е скулпторът Борис Борисов:

„Решението беше отгоре да застане фигурата на ген. Владимир Вазов. При нея, с това стъпване на камъка с единия крак, търся победното в подобна стойка. Лявата му ръка е подпряна на сабята. Долу са направени 4 войници от 9-а пехотна дивизия, като фигурите са ориентирани напред към фронта“

„При изработката съм се допитвал, така да се каже, до добрите наши стари майстори, както живописци, така и скулптори – картините на Вешин, рисунките и картините от фронта на Майстора, скулптурите на Иван Вазов. Те са били съвременници, някои от тях са участвали на фронта“, добави Борисов.

Войнишкият паметник е първи от такъв мащаб, издиган през последните 75 години, който е посветен на една от най-големите победи на Българската армия през Първата световна война - битката при Дойран. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във