Банкеръ Daily

Общество и политика

Открива се новият ловен сезон

Днес се открива новия ловен сезон у нас. По данни на Съюза на ловците и риболовците в България, общо 160 хил души у нас имат право да ловуват, като 130 хиляди  от тях заверяват ловните си билети всяка година.

"Наслука и стопанисвайте отговорно българските гори". С тези думи служебният министър на земеделието Явор Гечев се обърна към ловците по повод откриването на ловния сезон 2022/2023 година. „Призовавам всички Вас да пазите както себе си, така и останалите участници в лова”, казва още в своето обръщение към българските ловци Явор Гечев.

Страната ни води целенасочена политика в областта на ловното стопанство за опазване на дивечовите популации, която се изпълнява заедно с ловните сдружения. „Вярвам, че с професионализъм и любов към българската природа, отстоявайки ловните принципи, етика и морал, ще продължим да работим в защита на нашите гори и популацията в тях“, отбелязва министърът.

По традиция ловът в България се открива във втората събота на месец август, като тази година той започва на 13 август. За трета поредна година, за разлика от другите европейски държави, българските ловци, благодарение на усилията на държавата, ще могат да ловуват гургулица, като дневната норма за отстрел е до 8 броя. По искане на Европейската комисия от тази година започна и провеждането на мониторинг на вида.

Групово ловуване на мигриращ дивеч се извършва само през деня - час преди изгрев и час след залеза на слънцето- се посочва в заповедта на директора на агенцията по горите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във