Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОТКРИТИЯТ ТЪРГ БЕ ПО-ДОБРОТО РЕШЕНИЕ

Г-н Кацанис, отново сме на изходната точка в приватизация на Пощенска банка. Разликата е, че купувачите отново са трима, а не един. Как ще коментирате тази ситуация?


- Приватизацията на Пощенска банка продължи твърде дълго. Предполагам, че това забавяне е изморило най-много служителите й. Единственото, което искам да кажа засега, е, че желаем приватизацията на БПБ да приключи възможно най-бързо за доброто на самата кредитна институция, която е една голяма и здрава българска банка. Дано ние успеем да я купим.


Постави ли БКК някакви нови изисквания пред вас?


- Не може да се говори за съществени промени. Новото е, че сега БКК ни изпрати пълен комплект документи и ние ги проучваме много внимателно. Ако възникнат определени забележки, ще ги съобщим. Особено внимателно изучаваме процесите, протичащи в Пощенска банка от началото на 1998 г. насам. Предстои ни и среща с управата на Български пощи, на която ще се опитаме да получим пълна информация за всички неясноти около договора между Пощенска банка и Български пощи.


Това са част от точките, по които БКК ще пожелае да чуе нашето мнение до 31 юли. Банковият холдинг иска да види, че ние сме посочили в проектодоговора точна цена, която сме готови да платим, и инвестициите, които ще направим. Консолидационната компания се интересува особено от срока, през който смятаме да останем основни акционери в Пощенска банка.


Промени ли се подходът към основните кандидат-купувачи?


- Определено да! Този път БКК ни изпрати пълен комплект документи, а не само един формуляр за оферта и някакви общи условия. Затова ще избегнем празното губене на време. За нас това е сигурен сигнал, че Банковата консолидационна компания вече наистина се стреми към бързо приключваме на сделката.


БКК подчерта, че можем да правим всякакви забележки или предложения за промени в проектодоговора, който получихме. Следователно от нас се иска да представим един напълно готов за подписване документ.


Смятате ли, че е възможно ново отлагане на продажбата?


- Най-вероятно не. Смятам, че раздържавяването в България трябва да продължава успешно. Продажбата на Пощенска банка е изключително важен етап от развитието на банковата система.


Щеше ли откритият приватизационен търг да ускори продажбата на БПБ? За тази технология се изказва и Световната банка...


- От самото начало предлагахме да се използва именно тази процедура. За нас тя би била по-доброто решение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във