Банкеръ Daily

Общество и политика

Открити са множество нарушения в парк "Росенец"

Множество нарушения при изграждането и експлоатирането на обекти по Черноморието са установили проверките, разпоредени от Върховна административна прокуратура на министрите на регионалното развитие и благоустройството, туризма, околната среда и водите, транспорта, а също и на началника на ДНСК. 

Както можеше да се очаква, не са съвсем изрядни нещата в парка "Росенец" и т.нар летен сарай на Ахмед Доган. Хотелският комплекс, обитаван от почетния председател на ДПС, стана обект на засилено обществено внимание след като опозиционни активисти се опитаха да стигнат до недостъпния плаж и се сблъскаха първо с охранители от НСО, а при следващия опит – с полиция и организирано пристигнали в района симпатизанти на ДПС.

При проверката бе констатирано, че крайбрежна плажна ивица няма статут на морски плаж. А свободният достъп до нея е ограничен от поставена строителна ограда от метални платна. Установено е също, че за поземления имот, който е държавна собственост, по кадастралната карта и кадастралния регистър на гр. Бургас няма съставен акт за държавна собственост.

За изградения пристан за яхти в кадастралната карта и в бургаския кадастрален регистър на недвижимите имот към настоящия момент в регионалното министерство няма одобрен инвестиционен проект и издадено разрешение за строеж за специализиран пристанищен обект. От представители на РДНСК Бургас е установено, че не се съхраняват строителни книжа и няма искания за издаване на разрешение за строеж за мостик - кейова стена. А от доклад на транспортния министър Росен Желязков се разбира, че в регистъра по чл.92, ал.4 т от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България не е вписвано пристанище, елемент от чиято инфраструктура да е проверяваното хидротехническото съоръжение. То не е вписано в регистъра по чл.92, ал.4 от посочения норматив и като специализиран пристанищен обект.

Не е открито и издадено удостоверение за експлоатационна годност на „Пристан за яхти и лодки - Отманли". 

На всичко отгоре, проверките са показали, а и от кадастралните скици на имота се вижда, че пристрояването на пристанището не е извършено през 80-те години на миналия век, както е посочено в нотариалния акт. 

Кметът на община Бургас вече е уведомен, че следва да разпореди предприемането на последващи действия за законосъобразното приключване на случая.

Писмо е изпратено и до началника на ДНСК да упражни правомощията си като предприеме конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях, уведоми ВАП и изпрати копия от актовете.

При проверката пък на място на изградените строежи и обекти на нос „Чукалята" в парк „Росенец" - „Двуетажна масивна сграда", „Едноетажна постройка - бунгало" - №1, „Едноетажна постройка - бунгало" - №2, „Едноетажна постройка - бунгало" - №3, „Триетажна масивна сграда", „Оранжерия – 500м2", „Двуетажна сграда", не са представени строителни книжа. Не са открити одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж и в община Бургас. От общината не е издадено и разрешение за поставяне на „Преместваем обект - охрана". Всичко това е отбелязано в констативни протоколи от 06.08.2020 г., съставени от инспектори на РДНСК Бургас.

Нарушения са открити и при изграждането на сграда в местността Буджака край Созопол и при строяща се сграда за курортно ползване в Обзор. В тази връзка  кметът на Несебър трябва да уведоми ВАП, ДНСК и РДНСК Бургас за започнатите административни производства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във