Банкеръ Daily

Зам.-министър Димитър Петров:

Открити са фрапиращи нарушения при доставките на респиратори

Дали Стойчо Кацаров ще остане министър зависи от резултатите от изборите и от вижданията на политическите сили. Трябва да има визия за реформи. Това заяви служебият зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров пред Нова нюз.

„Ние сме служебен кабинет и нямаме време за реформи“, уточни той.

„Една болница може да функционира добре и да е държавна и да е частна. Разликата е, че в частните болници няма възможност за корупционни практики, тъй като собственикът контролира дейността и интересите си“, обясни той.

Петров посочи, че най-важното, което трябва да направи държавата в здравеопазването е да реформира финансирането, тъй като в момента клиничните пътеки не отразяват тежестта на заболяванията. Въпросът за собствеността на болниците не е най-важният.

„Аз съм по-склонен за частична демонополизция на НЗОК. Определени лица трябва да могат да излизат от касата, другото е да се въведе втори стълб на финансиране“, обяви зам.-здравният министър.

„Нашата система е доста близка до френската. Във Франция има много добре развит втори стълб. 97% от французите имат втора осигуровка. Там има сходна структура на здравните заведения. Има финансиране, чрез диагностично-свързани групи. Със сравнително малко промени можем да тръгнем към този модел“, посочи той.

Димитър Петров каза още, че са открити фрапиращи нарушения при доставките на респиратори. „Тези данни са дадени вече на прокуратурата. Обществени средства не може да се харчат по този начин, дори и в извънредна обстановка“, подчерта той.

„Болница „Лозенец“ трябва да подлежи на по-щателна проверка. Нарушенията най-вече са при обществените поръчки“, заяви зам.-здравният министър.

„С новия закон за публичните финанси, принципалът много трудно може да смени хората, които не си вършат работата“, обяви Петров във връзка с управлението на "Александровска" болница.

На въпрос защо са спрели допълнителните 1000 лева за лекарите, той отговори: „Не премахваме нищо. Има споразумение между НЗОК и БЛС. Така размерът на сумите ще е обвързан с епидемичната ситуация“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във