Банкеръ Daily

Общество и политика

Откриха уран във водата на три пловдивски села

Откриха уран във водата на три пловдивски села – Пъдарско, Болярино и Драгойново. Откритото количество е минимално, но здравните власти забраниха на хората да използват водата за питейни нужди, съобщи Би Ти Ви.

Уранът е засечен от специалисти от ВИК дружеството в Пловдив, които са извършвали рутинна проверка. Предстои инспектори от РЗИ – Пловдив да извършат повторна проверка, като това ще стане в началото на следващата седмица.

В началото на седмицата бяха засечени повишени нива на алфа активност във водата на шест села в община Димитровград. В Крум, Ябълково, Сталево, Бодрово, Скобелево и Върбица водата беше забранена за пиене и готвене.

През април откриха уран в питейната вода в Хасково. Здравните служби засякоха завишена алфа активност и се наложи част от водоизточниците да бъдат спрени.

За повишеното съдържание на уран във водата са алармирали от Басейнова дирекция на 4 април. Веднага бяха взети извънредни проби от кладенците, които са изпратени за анализ.

Предварителните резултати показват, че във водата в четири от общо деветте тръбни кладенци, които снабдяват Хасково с питейна вода, има повишено съдържание на уран.

Facebook logo
Бъдете с нас и във