Банкеръ Daily

Общество и политика

Откриха уникални находки при Северната порта на Сердика

Археолози откриха части от северните крепостни стени на антична Сердика на столичната улица “Екзарх Йосиф“. Открит е запазен участък от основната крепостна стена, както и от външната втора крепостна стена, наречена протеихизма, която е изключително добре съхранена с дължина около 30 м, а височината на места е около 2.5 м.

"В момента се извършва проучване на културно-историческото наследство на ул.“Екзарх Йосиф“ в рамките на частен терен. Сердика е била много здраво укрепена, като системата от укрепителни стени започва да се изгражда още през ӀӀ век. Проучванията се ръководят от археолози, а собственикът е задължен да запази и експонира археологическите структури в проект.", коментира зам.-кметът Тодор Чобанов при проверка на място на археологическите проучвания.

При проучването на обекта са открити матрица за сечене на монети от времето на император Септимии Север, фигурка на Ерос с факла, патера (релизиозен съд с дръжка, с глава на прасе) и др., които ще бъдат изложени в Музея за история на София.

С финансиране от Столичната община тази година продължава работата на Неолитното селища в Слатина, където са открити едни от най-големите жилища от неолитния период с квадратура около 300 кв.м. Работи се и по експедицията край софийското село Мировяне, където се намира една от най-известните римски вили с масивна крепостна стена. Продължава и проучването около Кремиковския манастир – една от светините на Софийската мала света гора, който вероятно се датира от 14-15 век.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във