Банкеръ Daily

Общество и политика

Откриха паметник на Георги Марков в столицата

Паметник на писателя, публицист и дисидент Георги Марков беше открит в София по повод 85 години от рождението му. Двуметровият монумент на пл. "Журналист" е дело на скулптора Данко Данков.

Идеята е на Инициативния комитет "Памет за Георги Марков", чийто почетен председател е президентът /1990-1997/ д-р Желю Желев, а председател - писателят дисидент Димитър Бочев.

"Чрез своята ярка гражданска позиция Георги Марков ни показа всъщност какво е истинско родолюбие, какво е дълг към отечеството", каза президентът Росен Плевнелиев при откриването.

Съпругатa на Георги Марков - Анабел Маркова, отбеляза, че той прекара последните 7 години от своя живот в Лондон и там вярвал, че може да пише това, което иска. Той казвал, че никога не съжалява за това, че отишъл на Запад, но е ясно от всичко, което написал, че той чувствал много дълбока връзка с България.

Марков споделил пред нея, че дори обмислял как може да дойде в България така че никой да не разбере, че е тук просто за 24 часа. Той казал, че ако е тук за тези 24 часа би посетил родителите си и ще се отбие в Клуба на писателите. Дори е бил сигурен какво ще си поръча - сарми от зеле. В прочувствен разказ днес тя каза, че по един начин Георги Марков се е върнал в България, но не за 24 часа.

Сред официалните гости на откриването на паметника бяха и двама президенти - Петър Стоянов и Желю Желев.

Държавният глава Росен Плевнелиев отбеляза, че за него е огромна чест да присъства на откриването на този "закъснял във времето, но не и в смисъла си паметник".

"С него почитаме делото на един от най-талантливите български писатели, работили по времето на комунистическата диктатура. Със своето остро перо и мощен глас Георги Марков се превърна в най-яркия пример на тежкия избор между свободата и примирението в годините, когато тоталитарната власт беше лишила българските граждани от основни човешки права и достойнство", заяви Плевнелиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във