Банкеръ Daily

Общество и политика

Откриха огромна императорска гробница край Пловдив

Археолозите откриха огромна императорска гробница край село Маноле, на 20 км от Пловдив. Тя е с размери 7 на 7 метра, а височината и е близо 5 метра. В границите на село Маноле се намира могилата Малтепе. Тя е останала от времето на траките и е най-голямото съоръжение, направено от човешка ръка в цялата околност. Преди време беше сканирана. Установяват, че в нея няма злато, но пък вероятно ще има ценни археологически разкопки. 

Гробницата на Малтепе е точно копие на римската императорска гробница на Марк Аврелий Карин. Край Маноле обаче е погребан не римски император, а висш одриски аристократ – най-вероятно владетел на Филипополис. За това говорят петте монети, хвърлени около покрива на гробницата.

„Това е тракийски обред – те вярвали, че в задгробието изхвърлят монети, за да платят – мъртвият да плати на лодкаря, който превозва душите през реката Стикс”, поясни доц. Костадин Кисьов, който работи на място, пред Би Ти Ви.

Археолозите тепърва трябва да разкрият вътрешността на гробницата. Преди тях до покрива ѝ са стигнали иманяри, които са подкопали 40-метров тунел в могилата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във