Банкеръ Daily

Общество и политика

Откриха Над 120 тона отпадъци край Червен бряг

Количеството на откритите незаконно загробени отпадъци в землищата на Червен бряг и на село Рупци надхвърли 120 тона. Това съобщиха от прокуратурата. От там уточняват, че по външни белези отпадъците могат да се определят като опасни.

Първоначалният анализ сочи, че това е едва около 1/3 от общото количество заровен отпадък, генериран от дружества, собственост или свързани с досъдебното производство, по което като обвиняеми са привлечени братята Бобокови, бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков и още четирима души.

Открито е и трето място с изкопни ями, които са служили за съхранение на неустановен като количество и съдържание незаконен отпадък. Предстои да бъде установен произходът на отпадъците, уточняват от прокуратурата.

Случаят в Червен бряг е показателен за това какво се е случвало в страната през годините, коментира пред журналисти в Народното събрание екоминистърът Емил Димитров. „Колко такива сметища има в страната. Много е хубаво някой да прави бизнес, а после държавата да му чисти отпадъците и то на много висока цена. Това нормален бизнес ли е, цялото общество да понася негативите на това, че някой е решил по евтино да ги закопае някъде“, попита Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във