Банкеръ Daily

Общество и политика

Откриха къде е паднал изтребителят МиГ-29 край Шабла

Открито е мястото където се е разбил изтребителят МиГ-29. Останките са разпръснати на голяма площ на морското дъно, разтрошени и раздробени. Намерени са части от колесника и части от двигателя. Това каза командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Операцията по издирване на останките от машината бяха възобновени в 0 ч. днес, тя бе временно прекратена заради влошени метеорологични условия. Минен ловец "Цибър" обследва района, всички останки се разглеждат детайлно с дистанционни апарати. 

Контраадмирал Кирил Михайлов не е оптимист за откриването на черната кутия. Ще бъде обследван район с площ приблизително 1 кв. километър, на дълбочина 70 м, каза още той. Това е като търсене на игла в купа сено, а не сме сигурни дали тя няма да бъде забита в дъното, допълни шефът на ВМС.

"Нашите надежди да намерим по-голяма останала част от самолета, която да бъде лесно извадена и в последствие да бъде извадена черната кутия от нея, се опровергаха. Самолетът е разбит на множество малки парчета. В момента "Минен ловец" обследва района и останките се разглеждат много внимателно с помощта на дистанционно управляеми апарати", обясни той.

Контраадмирал Михайлов представи как е преминала хронологично операцията по търсенето и спасяването на майор Терзиев, като бе категоричен, че тя е стартирала незабавно след трагедията. Тя е продължила до 10 часа на 10 юни, когато е станало ясно, че той не е можело да бъде намерен, както и че, ако е катапултирал, е щял да бъде спасен.

Началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов коментира за Радио Варна ,че най-важната задача на  операцията всъщност е постигната с локализирането на точното място на инцидента, което ще даде възможност дори черната кутия да не бъде намерена, да се анализира точно ситуацията в момента на инцидента.

При инцидента с изтребителя МиГ-29 на 9 юни загина пилотът майор Валентин Терзиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във