Банкеръ Daily

Общество и политика

Откри се Национална оптимистична изложба

"Цветарка" на Васил Василев - Зуек

Преди по-малко от час се откри Национална оптимистична изложба, която е експонирана в онлайн галерията „КупиИзкуство.БГ.“ - www.buyart.bg.

Актьорът Васил Василева – Зуека се яви в неподозирано амплоа. Той подкрепи инициативата на страницата „КупиИзкуство.БГ.“, участвайки в нея със своя картина - акрилна живопис върху платно. Тя е озаглавена „Цветарка“, 65/50 см и струва 625 лева.

Изложбата ще продължи до 28 февруари, като в нея ще участват над 150 творци с по едно произведение, селектирано от администраторите на Фейсбук групата "Купи изкуство, подкрепи художник".

Само за първите 20 минути съмишлениците и ценителите в групата "Купи изкуство, подкрепи художник" достигнали 20 000 души, съобщиха организаторите, сред които са визуалните артисти Илиян Урумов, Петко Дурмана.

Те благодариха на всички за подкрепата и желанието да припознаят каузата в подкрепа на изкуството за своя.

Целта, която организаторите си поставят с изложбата, е да продължат и през 2020 година положителната тенденция за продажби и откупки на произведения на съвременни български автори в интернет.

Онлайн галерията „КупиИзкуство.БГ.“ - www.buyart.bg започва да функционира в края на 2020 година. Тя е създадена заради повторното затваряне на галериите и музеите през втората вълна на пандемията от COVID-19.

В плановете й за годината влизат както общи изложби, така и кураторски проекти на авторите, представени във Фейсбук групата "Купи изкуство, подкрепи художник".

Инициативата е създадена от художници за техни колеги, като цели не само взаимна подкрепа, но и промяна в нагласите на хората към изкуството – да осъзнаят, че то има място във всеки дом.

Facebook logo
Бъдете с нас и във