Банкеръ Daily

Общество и политика

Отказът от идеята за неплащането на първия ден от болничния е адекватна и навременна

S 250 71973b99 3bf1 47f8 9d35 47c4b06a0722
S 250 2b762e79 bb9b 4ef1 a032 e922bd0433d0
S 250 18753ca5 2510 4839 a7c6 fbeb684b8f7d
S 250 ba099baa 7933 409d 8403 7af66a9f9e80

„Моята позиция остава непроменена още от месец септември, когато предложението бе първите три дни от болничния да не се заплащат. Категорична бе и позицията ми от преди няколко дни, в която настоявам идеята за неизплащането на първия ден да бъде преосмислена и ревизирана“. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева в отговор на въпрос на журналисти относно идеята за неплащането на първия ден от болничния. Общественият защитник участва във форум на УНИЦЕФ, посветен на децата и младежите с увреждания, по повод Световния ден на детето и отбелязването на 30 години от създаването на Конвенцията за правата на децата на ООН.

„В тази връзка, реакцията и намесата на премиера Бойко Борисов, с която бе пресечена тази несправедливост, бе напълно адекватна и навременна”, допълни доц. Ковачева. По думите й е недопустимо, който и да е от дните на болничния да не се заплаща, защото това нарушава основни права на всички работещи.

„Гражданите се осигуряват за всички рискове, внасят средства в осигурителната система и би следвало да  получават компенсация за загубено възнаграждение при нужда. Когато някой от дните на болничния не се плащат, се нарушават осигурителните права на хората, техни конституционни права, тъй като те се осигуряват, но не получават адекватна компенсация“, допълни омбудсманът. Диана Ковачева подчерта, че проблем с фалшивите болнични очевидно  има, но той не може да бъде пресечен с неплащане на някои дни от тях.

„Моето предложение е за засилване на контрола, защото той не е достатъчно адекватен. И то не само по отношение на издаването на болничен лист, но и по отношение на спазване на режима, който е предписан от страна на лекаря. Ефективният контрол е важен, за да се пресекат злоупотребите“, заяви общественият защитник.

На въпрос за проблемите относно втория стълб на пенсионното осигуряване, омбудсманът обяви, че вчера е изпратила препоръка до социалния министър Бисер Петков. В нея тя настоява в никакъв случай да не се допуска противопоставяне между първия и втория стълб.

По думите й е важно да има прозрачност, хората да са наясно какви пари се трупат. "Според мен в момента гражданите нямат информация за това какви средства са натрупани в годините, в които са им удържани. Трябва да има прозрачност и непрекъснат достъп до информация“, категорична бе доц. Ковачева. Според нея дискусия по проблема е абсолютно наложителна, а държавата трябва да има контрол върху работата на частните фондове, защото в тях са парите на гражданите.

На събитието на УНИЦЕФ Диана Ковачева изрази позиция, че реформата по отношение на правата на децата с увреждания се случва бавно. „Днес говорих за падането на бариерите, не само в нашето съзнание, но и фактически, така че децата с увреждания да имат по-добър достъп до реалния живот. Омбудсманът осъществява много сериозно наблюдение върху начина, по който се реализират техните права, но за съжаление смятам, че проблемите все още не са решени“, каза общественият защитник.

„Говорим си за 30 години от приемането на Конвенцията за правата на детето. Според мен трябва да си говорим за следващите 30 години, за това какво следва оттук нататък, за да дадем възможност на децата с увреждания да се чувстват добре и комфортно и да могат да се реализират така, както всички останали деца“, категорична бе доц. Ковачева.

По-късно тя изнесе лекция за правата на децата и пред млади лидери от обществено-политическия живот в Българското училище за политика „Димитър Паница“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във