Банкеръ Daily

Иво Инджов:

Отиването на трети парламентарни избори ще е бомба със закъснител

"Не се чуват нови неща в предизборната кампания, не се поставят и нови акценти в исканията. Най-активните участници в изборния процес са т.нар. партии на промяната, а те изговориха тезите си още по време на протестите през миналото лято и в краткото време на 45-ия парламент". Това коментира дни преди предсрочните парламентарни избори на 11-и юли в интервю пред БНР политологът и университетски преподавател по политически комуникации доц. Иво Инджов. 

По думите му в кампанията има още един основен участник и това е служебното правителство. 

"Неговите разкрития и изявите на няколко основни министри от този кабинет съвпадат и с намеренията на партиите на протеста, а и с очакванията на по-голямата част от българските граждани. Затова ни се струва, че предизборната кампания е скучна, но не е така, защото разкритията на служебното правителство са компонент от нея", посочи той.

Доц. Иво Инджов определи като похвални усилията на МВР срещу купения и корпоративния вот. "Трябва да има убедителни доказателства и присъди, за да не се окаже, че това е някаква предизборна пушилка. ... Въпросът е доколко доказателствата ще издържат в съда", каза той.

Политологът подчерта, че въвеждането на машинно гласуване е част от борбата с купения вот. "Машините изяждат купения вот и това е едно много положително явление", убеден е той. 

Като най-голяма изненада от изборите на 11-и юли Инджов посочи вариант, при който не се стигне до съставяне на правителство от партиите на протеста и се тръгне към трети за годината парламентарни избори.  "Това би бил най-големият сюрприз и отиването на нови избори ще е бомба със закъснител", посочи политологът.

Прогнозата на доц. Инджов е да има правителство на малцинството с мандата на ИТН и в коалиция с ИМВ и ДБ, подкрепяно по тематични въпроси от депутати от БСП и ДПС, което да работи година-две, след което да се отиде на нови избори.

Според него най-голямата интрига на предстоящия в неделя вот е коя ще бъде първата политическа сила. Политологът изказа съмнение, че ГЕРБ се подготвят да оспорят резултатите от изборите, ако бъдат на второ място

Facebook logo
Бъдете с нас и във