Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОТИВА ЛИ СИ РУМЕН ПЕТКОВ?

В разгара на МВР-скандала тази седмица депутатите също гадаеха дали вътрешният министър Румен Петков ще запази поста си. Ето какво казаха някои от хората, които творят законите на страната в Народното събрание, на 27 март, минути преди министърът да бъде изслушан от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
Янаки Стоилов - БСП:
Още е рано да се коментира. След няколко дни лявото крило на БСП ще излезе с декларация по въпроса.
Огнян Герджиков - НДСВ:
В партията не сме обсъждали въпроса. Все пак има някои противопоставяния, които при всички случаи ще намалеят, ако него го няма. А тези противопоставяния стигат до много дълбоко...
Ремзи Осман - ДПС:
Не съм запознат отблизо със случая, нека вътрешната комисия даде своето компетентно мнение.
Борислав Българинов - БНС:
На Румен Петков отдавна му е дошло времето да си ходи, и то не само на него, а на цялото правителство. За пореден път се доказва, че не могат да управляват. Поредният скандал в МВР е признак за лошо управление и организация. Това, че единият казва, а пък другият не е чул, също говори за начина на работа във вътрешното ведомство. Дали ще си тръгне Румен Петков, е най-добре да бъде попитан премиерът Сергей Станишев. Освен това българите обичат скандалните хора. Какво има да говорим - то не бе Жорж Ганчев, не бе Симеон Сакскобургготски, не бе Волен Сидеров... Направо не ми се говори...
Атанас Атанасов - ДСБ:
Вътрешният министър ще си запази поста, но това е в полза на опозицията, не на управляващите. Идват избори, а Станишев е зависим от Румен Петков, защото той осигурява парите. Все пак всички сме наясно какво е черна каса.
Николай Свинаров - БНД
Протичането на срещите на Румен Петков с лица от оперативен интерес бяха изяснени от професионалистите. Според мен обаче трябва да видим каква е и политическата гледна точка. Не бих коментирал и кои лица са криминално проявени, защото това е неправилен термин. Верният е кои лица са осъдени и са с влязла в сила присъда. Така че не бих могъл в никакъв случай да приема, че подобни срещи решават проблемите с наказателната отговорност. Все пак отговорът трябва да даде министърът и хората, които са присъствали на тези срещи, защото се твърди, че е имало оперативни работници.
Владимир Дончев - БНД:
Министърът на вътрешните работи е политическо лице и не му е работа да се занимава с оперативна дейност. А през това време главният му секретар прави снимки.
Филип Димитров - ОДС
Човек като не се сеща сам да си подаде оставката, е необходимо да му я поискат. Дори не коментирам дали Румен Петков трябва или не трябва да се среща с лица от оперативен интерес. Но ако го прави, трябва да е наясно, че поема риск, и ако се разчуе, той изпада в много неприятно положение. Нямам нищо против министрите да поемат рискове, но нека те са преценени. Освен това има граници, които дори Румен Петков и компания не бива да прекрачват. Понятието министър означава човек , който отговаря за даден ресор. Лице, загубило контрол над ситуацията и заето със себе си и своите страхове и проблеми, едва ли е най-подходящо за тази длъжност.
Павел Шопов - Атака:
В една нормална държава министърът си отива при първия скандал. На Румен Петков този му е пореден. Поведението му и самият той могат да се опишат най-точно с гьонсуратлък (човек, на когото от нищо не му пука).
Елеонора Николова - независим депутат:
Какво да кажа за цялата ни държава и всички ние, които сме затънали в кал? Иначе има закони, в които достатъчно ясно е обяснено кой разрешава използването на специални разузнавателни средства и по какъв начин става това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във