Банкеръ Daily

Общество и политика

Отиде си най-недиалогичният парламент

Четиридесет и петото Народно събрание си отиде след по-малко от месец живот. И поне в най-новата ни история ще остане като най-краткотрайното.

А иначе то започна ударно своята дейност. Новите партии демонстрираха силно желание и хъс за промяна. Политическият дебат отново се върна в парламента, където му е мястото. Оценките за първите му заседания бяха противоречиви, но е факт, че се пробуди надеждата у хората и се засили интересът към политиката – нещо, което не се беше случвало от години.

Похвално беше, че една от първите заявки на протестните партии бе за политическа трансформация на бързи обороти, тъй като времето до нови избори се конструира като неизвестна величина още от нощта на вота.

Много бързо обаче „лъснаха“ и някои други неща. Нито една от влезлите в този парламент партии нямаше нагласата за изкарване на пълен мандат. Усещането беше, че ако се състави правителство от някоя от новите формации, то няма да просъществува дълго. И отново ще се ходи до избирателните секции.

Станахме свидетели и на първото Народно събрание, в което никой с никого не си говори - всеки бе срещу всеки, а всички срещу ГЕРБ. От една страна имахме противопоставяне между т. нар. партии от статуквото и т. нар. партии на протеста. От друга – съперничеството между нововлезлите.

Но не само отделните партии не говореха помежду си. Стигна се до абсурда лидерите на двете водещи – ГЕРБ и „Има такъв народ“, да комуникират с аудиторията не пряко, а чрез Фейсбук, чрез монолози без никаква възможност за диалог.

ГЕРБ изпадна в изолация,

въпреки ежедневните заклинания на предводителя си и премиер в оставка Бойко Борисов, който ту се опитваше да приласкае новите за политически отговорно поведение и общи действия в името на държавата, ту ги нападаше и обвиняваше за всичко, което се сети, та даже им приписваше и собствените си грехове и грешки. Ефект от това бръщолевене нямаше. Затова и опитът на ГЕРБ за съставяне на кабинет бе повече от жалък.

Като резултат от изолацията на ГЕРБ за първи път се случва политическа сила с 51 депутати - "Има такъв народ", да бъде идентифицирана с „властта“. Това продължи 13 дни - от старта на парламента до връщането на мандата от посочената от Трифонов за формален премиер световна шампионка по шах Антоанета Стефанова.

Според някои анализатори най-сетне се е отключил сблъсъкът Бойко Борисов - Слави Трифонов. Очакванията, че двамата ще мерят сили на политическия терен са от 2016 г., когато шоуменът инициира и проведе националното си допитване за изборните правила.

БСП също се озова в странна ситуация.

Уж повече от 4 години се изживяваше като активен борец срещу ГЕРБ, а новите я пришиха към статуквото заедно с партията на Борисов и ДПС. И не приеха подадената от нея ръка. Това ядоса лидерката на Столетницата Корнелия Нинова и тя показа зъби и нокти. Прие хвърлената ръкавица и поведе война срещу формациите, които влязоха в Народното събрание на гребена на протестната вълна.

В същото време „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ (най-малката парламентарна група се очерта като най-активна и гръмогласна) се надпреварваха кой повече законопроекти ще внесе, за да се отблагодари на собствените си избиратели, а и да им се хареса преди новите предсрочни избори, които витаеха във въздуха. В този смисъл предизборната кампания изобщо не приключи на 4 април, тя просто продължи и в Сградата на съединението.

Тези три партии, всяка според приоритетите си, натрупаха в деловодството

работа за няколко парламента,

което беше парадоксално само по себе си, при положение, че го правят с пълното съзнание за краткия живот на 45-тото Народно събрание. Само около промените в Изборния кодекс имаше някакъв консенсус (и то не за всичко) и затова само те минаха изцяло.

Дебелите червени линии, които бяха очертали политическите сили преди изборите на 4 април, не им дадоха никаква възможност за маневриране, дори минимален диалог или постигане на макар и малък компромис. Затова твърде скоро стана ясно, че правителство няма да има и ще се върви на нов вот с всичките му рискове.

„Нито една партия в парламента не си говори с другите партии, нито помежду си. Това е лошото за България – че в този парламент нямаше диалог. Че надделя партийното его и личният егоизъм и желанието да се отиде спешно на избори, за да се спечелят още повече гласове. Това политическо късогледство доведе до тази ситуация“, обясни случващото се Нинова.

Именно поради тези дебели червени линии бяха допуснати и някои грешки. Като например забавянето с няколко дни да се гласува решението за мораториум върху действията на правителството. Това не само даде възможност на управляващите да се окопаят във властта, но породи напрежения и съмнения, вкара партиите от крехкото антиГЕРБ мнозинство в тежък обяснителен режим.

В крайна сметка общият фронт срещу ГЕРБ се задейства, но различията станаха твърде видими и непреодолими и на практика мнозинство от 165 депутати, за каквото Борисов непрестанно натякваше, нямаше.

Според проф. Ивайло Дичев партиите трябва да се научат

да взаимодействат, да си говорят,

защото и в бъдеще никоя няма да получи пълно мнозинство, за да управлява страната.

"Този парламент се занимава само с изборните закони, което означава, че те не приемат изборните резултати", коментира той, при все че официално никой не оспори изборите и не поиска касиране.

Професорът отбеляза, че никой не е гласувал за народни представители, които да се занимават само с Изборния кодекс, а те са изпратени там, за да вършат работа за държавата. По думите му парламентът е показал абсолютна неспособност да излъчи легитимно управление. "Големият въпрос е като нация дали можем да си излъчим управление", посочи Ивайло Дичев.

Така или иначе, след напрегнатото очакване какво ще се случи с втория мандат, на кого ще бъде даден третия, отиваме на нови предсрочни избори в началото на юли. Прогнозите са за приблизително същото разпределение на силите, но след втория опит компромисите може би ще са по-лесно обясними пред електората.

Четиридесет и петото Народно събрание спечели симпатиите на мнозина заради отчетливата амбиция да превърне парламента в център на българската политика. Но и разочарова много хора с незрялостта на новите формации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във