Банкеръ Daily

Общество и политика

Отиде си джаз музикантът Милчо Левиев

Джаз музикантът, композитор, аранжьор и пианист Милчо Левиев е починал на 81 години след тежко боледуване в болница в Солун, съобщиха близките му.

През последните двадесет години той живееше в Гърция, но през голяма част от живота си е работил в Съединените щати. Брат е на художника Йоан Левиев.

Милчо Левиев е роден на 19 декември 1937 г. в Пловдив в еврейско семейство. Първа негова учителка е Пенка Кръстева-Петрова. Завършва Държавната консерватория през 1960 година. Там негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си започва в Пловдивския театър. Диригент е на Биг бенда на БНР от 1962 до 1966 година. В переода между 1963 и 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.

По идея на Радой Ралин Милчо Левиев създава групата "Джаз Фокус'65", с която гастролира в страната и чужбина до 1970 г. при голям успех. Едно от най-известните му произведения за този период е аранжиментът на песента на Пол Макартни "Вчера“ (Yesterday). Пише и филмова музика.

През 1970 г. по покана на Дон Елис напуска България и заминава за Лос Анжелис. Остава с него в следващите седем години. В началото на 1980 г. се завръща за кратко в страната и изнася поредица от концерти.

Бил е на многобройни турнета из Европа и САЩ. Преподава в Южнокалифорнийския университет (University of Southern California) и води майсторски клас в Нов български университет.

Автор е на симфонична и камерна музика, както и на музика за дванадесет филми, сред които са "Отклонение" на режисьорите Гриша Островски и Тодор Стоянов по книгата на Блага Димитрова (1967) (Златен медал и награда на ФИПРЕСИ, Москва, 1967), "Иконостасът" на режисьорите Христо Христов и Тодор Динов (1969), "Осмият" на реж. Зако Хеския (1969), "Понеделник сутрин" на режисьорите Ирина Акташева и Христо Писков (1966/1968).

Facebook logo
Бъдете с нас и във