Банкеръ Weekly

Общество и политика

Отхвърлиха ветото на президента за АПК

"Поскъпването" на съдебните битки с властта вече е факт. В четвъртък (13 септември) депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев срещу спорните поправки в Административнопроцесуалния кодекс (АПК). С тях се въвеждат нови, в пъти по-високи, такси за обжалване пред Върховния административен съд. Освен това за първи път се въвежда и пропорционална такса за дела, в които е налице "материален интерес" - т.е., когато предметът на спора има конкретна стойност (например размерът на задължение, определено в данъчно-ревизионен акт).

Според президента Радев въвеждането на високите такси крие опасност да бъде ограничен достъпът до правосъдие на гражданите. Това бе основния мотив, с който той наложи вето на корекциите. Срещу него обаче гласуваха 146 народни представители - от ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС и Воля. Единствено БСП го подкрепи и предупреди, че ще оспори норматива пред Конституционния съд. Лидерката на социалистите Корнелия Нинова дори обяви, че жалбата до конституционните съдии вече е готова и подписана от необходимите за сезирането им 48 депутати.

Това обаче не означава, че новите такси няма да започнат да се събират от фирмите и гражданите. След като президентското вето беше отхвърлено, Румен Радев не може да направи друго освен да прати измененията в АПК за публикуване в Държавен вестник и те ще станат действащо право. А и дори да бъдат обявени за противоконституционни, решението на Конституционния съд ще действа занапред - т.е. пари на гражданите няма да се връщат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във