Банкеръ Weekly

Общество и политика

Отхвърлиха предложенията на „Атака“ за заплатите на социална комисия

Предложенията на „Атака“ за промени в Кодекса на труда бяха отхвърлени на първо четене на комисията по труда и социалната политика в парламента. Новите текстове предвиждаха работодателите да бъдат задължени да изплащат на 100% заплати на работниците си, както и да се разшири кръгът на лицата, които носят отговорност за изплащането на възнагражденията. Сега при затруднения работодателите имат право да платят 60% от заработеното, а отговорност носят само длъжностните лица. Предлаганите нови моменти в кодекса обаче разделиха бизнеса и синдикатите по време на Тристранния съвет за сътрудничество във втроник.

 Вносителят на законопроекта Магдалена Ташеваот „Атака“ защити поправките с мотива, че 2.5 млн. българи работят в чужбина, а едва 2.2 млн. - в България. Според нея хората, които работят у нас, трябва да имат реални гаранции, че когато изпълняват съвестно трудовите си задължения, ще си получат заплатите. Ташева изтъкна още, че за миналата година неизплатените заплати в България са за 69 млн. лева и изтъкна, че ример в тази посока са огромните проблеми с изплащането на заплатите в предприятията „Ремотекс“, ОЦК-Кърджали и Бургаските корабостроителници.

Депутатът от „Атака“ разясни, че според сегашния закон работникът, който иска да си получи пълния размер на заплатата, трябва да си търси правата по съдебен път. Оказва се обаче, че когато спечелят делата, работниците констатират, че всички активи на предприятието са прехвърлени на фирма, с която работникът няма трудов договор и трябва да се заведе ново дело. Това обаче отнема години, изтъкна Ташева. Тя реши да отговори и на обвиненията на бизнеса, че въвеждането на новите правила ще изгони инвеститорите. „Никоя друга държава няма да допусне с години работниците да не получават 40% от възнагражденията си. Ако трябва да избирам кой да напусне страната – народът или индустриалците, предпочитам народа, каза депутатът от „Атака“.

Социалният министър Хасан Адемов се съгласи, че трябва да се намерят по-добри механизми, с които да се гарантира изплащането на заплатите. Според него обаче предлагание текстове трябва да се прецезират, тъй като ще създадат проблеми. Така например ако една общинска фирма не плаща заплати, кой в общината ще носи отговорност и какво имущество ще бъде продадено, за да се покрият задълженията, попита министърът. Затова въпросът трябва да се реши с комплексен подход, тъй като новите мерки противоречат на други закони.

Резерви към предложенията изрази и Чавдар Христов от КНСБ, но изтъкна, че като цяло синдикатите подкрепят промените.

Въпреки че депутатите определиха предлаганите промени като положителни, в крайна сметка с мотива, че са неработещи всички гласуваха с „въздържал се“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във