Банкеръ Daily

Общество и политика

Отец Кортези от Белене, който приюти бежанци, си тръгва от България

Католическият свещеник на Белене Паоло Кортези от Белене, който приюти бежанци, си тръгва от България, защо е получил заплахи. 

Отецът е заплашен със смърт, а църквата със запалване, защото покани в Белене четиричленно семейство легални сирийски бежанци. Става въпрос засемейство, което напуска Дамаск преди година, след като домът му е разрушен. Минава Турция и Гърция легално. То е единственото от 7000 други, пожелало да се засели в България, където му е обещана сигурност и образование за децата. У нас четиримата попадат в лагера във Враждебна, а Агенцията за бежанците се свързва с отец Паоло Кортези от католическия храм в Белене, който вече е изявил желание да приюти бежанци. Решението му обаче предизвика недоволство и протест след част от жителите на града, начело с общинския съветник Красимир Тодоров, според когото той трябвало да пита местните граждани дали са съгласни с настаняването на мигрантите. 

Ето съобщението на отец Кортези във Фейсбук:

„Скъпи приятели! 

Благодаря за вашата подкрепа през последните бурни дни. Моите началници са решили да ми приберат в Италия. OBBEDISCO! (подчинявам се - итал. език). 
Аз си отивам от България, с дигната глава, с чест, невинен. Следвал съм моята съвест, моята вяра, евангелието, учението на Църквата и законите на Република България. Терсих да защитавам невинните, достойни, образовани, честни, любезни, скромни и уплашени, под заплаха и малтретирани сириици. 

Това не е политика. Това не е гордост. Това нищо друго е изсвън съвест, вяра, евангелието, учението на Църквата и законите на България. Не успях, не успяхме: Бог да ме прости. Не знам къде ще ме води Бог... ще видим. 

Довиждане и успех. Продължавайте вие (за сега) битката за истината, за справедливостта, за паметта, с чест и дигната глава. Няма да се подчинявайте на никой. Не се страхувайте и не се зрамувайте никога да се борите за доброто, за истината, за ценностите.

Смелостта на нашите българските мъченици Евгений, Павел, Камен, Йосафат, Флавян и Фортунат да ви покаже път. 

Чао!“ 

Facebook logo
Бъдете с нас и във