Банкеръ Daily

Проф. Пенка Петрова:

Отдавна трябваше да купим и от руската ваксина

В четвъртък Здравната комисия в парламента поряза левицата за руската ваксина.

Груповият имунитет трябва да достигне 70-80% преболедували или ваксинирани. Много сме далече още от този процент в световен мащаб, за да очакваме самоограничаване на инфекцията. Затова нормално е точно това, което се случва – все повече хора да се сблъскват с вируса и да създават този защитен вал пред населението.“ Това каза пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към Българската академия на науките.

Създаденият имунитет и от преболедуване, и от ваксиниране, е достатъчен, за да осигури леко протичане на заболяването дори при повторно заразяване, уточни проф. Петрова пред БНТ.

За ваксината на „Янсен“, която е еднодозова, проф. Пенка Петрова изтъкна: „Големи са надеждите за ваксината на „Янсен“. Тя вече е разрешена в САЩ. Еднодозовите ваксини са много ефективни и спестяват много труд за реимунизация.“

Проф. Петрова допълни, че ваксините и на „Модерна“, и на „Пфайзер“ биха могли лесно да се превърнат в еднодозови ваксини, тъй като при поставянето на първа доза дават ефективност, равна на тази на руската „Спутник“, на индийската или на китайската ваксина.

В четвъртък Здравната комисия в парламента поряза левицата за руската ваксина. По време на заседанието Георги Йорданов от БСП изрази притеснението на партията за епидемията и темпа на ваксинация, заради това и настоя отново държавата да започне преговори с Русия за внос.

И други страни от ЕС преговарят за руската ваксина, по думите му. С грижа за българската нация левите искат да внасяме и руската ваксина.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков посочи, че за да се разпространява един медикамент у нас, той трябва да е одобрен от ЕК. Според него предложението на левицата да се задължи кабинета да преговаря за руската ваксина е неприложимо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във