Банкеръ Daily

Общество и политика

Отчитат извънредно електромерите заради поскъпването на тока

Заради поскъпването на тока, което влиза в сила от днес, трите енергодружества - ЧЕЗ, EVN и Енерго Про, започват извънредно отчитане на електромерите.

Eлектроразпределителните дружества трябва да засекат каква част от потреблението е по старите и каква част по новите цени. Ние обаче също може да проверим данните на електромерите си и да ги подадем на електрокомпаниите. Възможност потребителите сами да отчетат уредите си дават и трите електроразпределителни компании, опериращи на българския пазар.

"Част от потребителите го правят за собствено спокойствие", каза пред БНР Петър Костадинов от EVN.

„Има възможност клиенти, които желаят, да направят самоотчет на своите електромери – да свалят показанията от електромера, да ги запишат и да ги подадат на съответното дружество“, обясни той.

Дружествата ще изчислят цените, те ще бъдат коректно отразени и в следващата фактура ще бъдат видни двете цени, поясни Костадинов.

За да могат да осигурят бързото отчитане на електромерите, ЧЕЗ са ангажирали допълнително над 500 служители, които ще работят с удължено време.

Поради физическата невъзможност обаче всички електромери да бъдат отчетени в един и същ ден, месечните сметки на клиентите ще бъдат преизчислени към датата на въвеждане на новите цени - т.е. днес.

Клиентите могат и сами да отчетат показанията на електромерите си и да подадат данните си от днес до 4 юли. Самоотчитането е по желание и не отменя извършването на месечен отчет от страна на дружеството. 

Петя Попова от "Енерго Про" уточни пред националното радио, че данните от показанията могат да се подават до петък, 2 юли, включително, на денонощната телефонна линия на дружеството, на електронна поща или в център за обслужване на компанията.

Компанията ще изчисли потреблението по регламентирана методика, а платежните документи ще съдържат два подпериода – по старите цени до 30 юни и по новите от 1 юли, отбеляза Попова.

Също от днес всички малки и микро фирми вече трябва да излязат окончателно на свободния пазар, тъй като изтече гратисният период, който им беше даден.

Към момента около 76 хиляди потребители на територията, обслужвана от ЧЕЗ, не са избрали своя нов търговец и те ще трябва да преминат към доставчик от последна инстанция. 41 хиляди компании клиенти на "Енерго Про" ще плащат повече, считано от днес.

„Имаше направена кампания за тях, пращани са им писма, уведомявани са. Те минават на доставчик от последна инстанция от 1 юли. До 10 юли имат възможност да направят избор на нов доставчик и да предприемат стъпки за присъединяването към него“, изтъкна Петя Попова.

При EVN фирмите, които ще плащат по-висока цена за електроенергията от днес, са около 55 хиляди. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във