Банкеръ Daily

Костадин Ангелов:

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на COVID-19 в България с много крехки тенденции на спадане на заболеваемостта. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространението на коронавирус у нас.

Ангелов посочи, че 74% от леглата за неусложнени пациенти са заети, 64% за интензивните, като се отчита тенденция за намаляване.

3556 са новите случая на заразени с COVID-19. През последното денонощие при направени 17713 теста, показват данните на Единния информационен портал. Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 364419 души. От тях активните случаи са 71720.

В болница остават 10429 пациенти, 777 от тях – в тежко състояние. Расте и броят на излекуваните – 278665. От тях 2477 са регистрирани през изминалото денонощие. Починалите се увеличават със 116 – общо 14034 са жертвите на болестта у нас.

"Бургас вече пречупи кривата и вървят надолу – беше над 1100 (новозаболели на 100 хил. души), в момента се говори за заболеваемост на 14 дни 880 на 100 хиляди. Това е една извоювана победа в Бургас", подчерта министърът.

За периода от последните 14 дни по заболеваемост България се нарежда на 9-о място в Европа и на 4-о място на Балканите. По смъртност заемаме второ място в региона. В Европа се нареждаме след Унгария, а на Балканския полуостров сме веднага след Република Северна Македония. Това отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Това не трябва да ни успокоява, хоспитализациите поддържат високи стойности", подчерта той.

В страната най-ниска остава разпространението на инфекцията в Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово.

"Тенденциите са крехки, спадът на заболеваемостта е само със 7% на двуседмична база, което само чертае тенденция, но не бих казал, че тя е трайна", посочи ръководителят на Националния оперативен щаб и шеф на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. Той също отчете, че има спад, но изтъкна, че трябва да се проявява лична отговорност.

"Наблюдава се отчетлив спад на натиска в болницата, плюс 3% е покачването или 10 429 хоспитализирани. 0,6% е повишението на хора интензивни отделения", каза председателят на НОЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във