Банкеръ Daily

Общество и политика

Отцепници от БСП предлагат пряк избор на европейските прокурори от общото събрание на прокуратурата

Депутати, напуснали парламентарната група на БСП, предлагат делегираните европейски прокурори, които страната ни ще излъчи, да бъдат утвърдени чрез пряк избор от общото събрание на прокуратурата. 

Народният представител Красимир Янков мотивира предложението така: "Чрез тази процедура в най-голяма степен ще се гарантира определянето на независими и с високи професионални и лични качества магистрати".

Българските кандидати за европейската прокуратура ще бъдат предлагани от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Европейският прокурор Лаура Кьовеши ще резбере за предложенията от българския министър на правосъдието. Такава процедура одобри в края на октомври на първо четене парламентът с промени в Наказателно-процесуалния кодекс, предложени от правителството и подкрепени от управляващото мнозинство. Кьовеши трябва да избере по един член на Европейската прокуратура от страна членка на ЕС. 

Европейският прокурор ще има всички права на българските си колеги, но няма да е подчинен на българския главен прокурор. Единствено службата на европейския прокурор ще упражнява надзор при разследвания и наказателно преследване, което ще се предприема от делегираните европейски прокурори. В случаите, в които започва разследване или пък се прекратява наказателно производство от европейския делегиран прокурор, националната прокуратура няма да има правомощия за контрол.

При разискванията в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че социалистите няма да подкрепят поправките, тъй като не е ясно колко делегирани прокурори ще излъчи страната ни, нито на какви критерии трябва да отговарят те. Нинова изрази притеснения, че не се знае и кой ще ги предлага. "Ето защо ние няма да подкрепим този законопроект, защото е опасност българските европейски прокурори да се излъчат непрозрачно. Начинът, по който ще избирате европейските прокурори, ще засилва недоверието и за съжаление, и евроскептицизма у българския народ. Разбирате ли каква вреда нанасяте на държавността дългосрочно?", попита тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във