Банкеръ Daily

Общество и политика

Отцепници готвят алтернатива на ДПС

Отцепници от ДПС подготвят обща алтернатива на партията-майка, от която са произлезли. Три часа е продължила сбирката на инициаторите за нов политически проект в пловдивски хотел по информация на 24rodopi.com. Следващото събиране щяло да бъде след 2 седмици в София, като тогава за първи път ще има официални изявления пред медиите.

Бивши заместници на Ахмед Доган от различни периоди, бивши депутати на ДПС, бивши и настоящи кметове, членове на ръководствата на ДОСТ, на Народна партия „Свобода и достойнство“ и на Национално Движение за права и свободи са се събрали в Пловдив на първата сбирка за създаване на нова политическа формация.

Партия ДОСТ била представлявана от Мехмед Ходжа, Бахри Юмер, Ахмед Юсеин и Зюрфеттин Хаджъоглу, който е и председател на изселническа организация в Турция. Председателят на НПСД Орхан Исмаилов дошъл със свой екип, както и създателят на Национално Движение за права и свободи Гюнер Тахир.

Своето виждане за бъдещата формация изразил емблематичният бивш депесар Ахмед Башев. В сбирката участвал и кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, както и председателят на тамошния Общински съвет. На поканата са откликнали и бизнесмени и общественици.

На този етап само бившата „дясна ръка“ на Ахмед Доган - Касим Дал, е против обединение във формат - ДОСТ, НПСД и НДПС плюс нови лица.

Очакваният на сбирката областен управител на Разград Гюнай Хюсмен вчера сутринта потеглил за Пловдив, но не се включил в събранието. Бившият земеделски министър Мехмед Дикме също стигнал до Пловдив, но не присъствал в залата.

На второто събиране в София предстои учредяване на Гражданско сдружение, което да бъде подкрепено от трите партии при сформиране на регионални екипи, а на по-късен етап да се създаде и нова политическа формация.

Междувременно хората на Касим Дал са създали „Преговорен екип“, който „да влезе в контакт с всички демократично мислещи български граждани, които по един или друг начин са участвали или са били съпричастни с целите на коалицията между НПСД и ДОСТ през 2017 година“. Целта на екипа е консолидиране на опозиционно настроените на ДПС групи и отделни хора, твърдят от екипа на Касим Дал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във