Банкеръ Daily

Общество и политика

Отбиват част от водата на язовир „Белмекен” към Перник

„Накратко още преди два месеца по разпореждане на МОСВ НЕК започна да отбива част от водите на водосбора на язовир „Белмекен“ към водосбора на „Бели Искър“. Към момента, вследстиве на това действие, наличните обеми в язовира в Бели Искър са увеличени с 4 млн. кубични метра за срок около два месеца. Водата, която от водосбора на „Белмекен“ се пренасочва към Бели Искър е около 500 литра в секунда. Решението, което направихме е единственото в момента, което може да се направи, така че да обезпечим следващите няколко месеца в Перник да има вода, докато язовир „Студена“ започне да се пълни”. Това обяви икономическият министър Емил Караниколов след срещата при премиера Бойко Борисов за търсене на решение за водната криза в Перник. Той допълни, че още в понеделник правителството ще направи предложение до Столична община, до СОС като принципал на ВиК инфраструктурата да получи съгласие, възмездно, за преминаване през ВиК инфраструктурата на Столична община на обеми, подавани към Перник.

„Възнамеряваме да изградим един водопровод от Мало Бучино до Перник да се включи в системата на Перник, не в язовир „Студена“, чиито обем от вода, който ще се подава е средно около 300 литра на секунда. Говорим за обеми около 700 хил. куб. метра на месец. Това е специално насочена вода за нуждите на Перник. Срок за изпълнение между 35 и 45 дни“, каза още Караниколов. Министърът поясни, че в сряда може да се започнат строително-монтажни действия. „Имаме 12 екипа в момента подготвени, имаме възможност да ги увеличим, ще работим 24 часа, дори ще имаме нощен труд“, подчерта той.

Караниколов посочи, че към момента водата в язовир „Студена“ при този дебит вход и изход може да покрие около 2 месеца . „Нещата се подобряват, но ние трябва да предприемем незабавни действия. Освен това е изключително важно. Вече сме направили предложения на предприятията в Перник за един водоем, който е съвсем близко до тях, при който държавата ще трябва да се ангажира да изгради 800 метра водопровод. Това може да стане в близките две седмици“, каза още Караниколов. Той увери, че цената на водата в Перник няма да бъде увеличавана и променяна.

Кметът на Перник Станислав Владимиров също посочи, че вариантът да се водоснабдява градът от водосбора на „Белмекен“ ще даде гаранция и сигурност. „За мен това решение е най-правилното, най-целесъобразното“, допълни той.

„Последните два месеца имаше краткосрочни и дългосрочни мерки, които бяха начертани. Някои от тях се изпълниха, някои от тях отпаднаха по нецелесъобразност. Подмени се голяма част от подземната ни инфраструктура“, обясни още Владимиров.

Според столичния кмет Йорданка Фандъкова пък преминаването на вода през водопровода на София към Перник няма да засегне водоподаването в столицата.

На срещата при премиера в Министерския съвет присъстваха министрите на икономиката, на екологията и на енергетиката – Емил Караниколов, Емил Димитров и Теменужка Петкова, както и кметовете на София и Перник – Йорданка Фандъкова и Станислав Владимиров, и областният управител на Перник Емил Костадинов, и представители на държавната и общинската администрация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във