Банкеръ Daily

Общество и политика

Отбелязваме довечера Часа на Земята с гасене на лампите

За 12-а поредна година милиони хора по света ще изгасят тази вечер осветлението в домовете си за един час, за да участват в природозащитната инициатива на Фонда за опазване на дивата природа - Часът на Земята.

В столицата инициативата ще бъде отбелязана с поредица от събития, сред които фермерски пазар и нощно изкачване на Черни връх, съобщава БНР.

Знаковата инициатива обединява послания за опазване на природата по целия свят, посочва Константин Христов от WWF България.

„Природата ни осигурява услуги на стойност 125 трилиона долара годишно. Така трябва и ние да осигуряваме грижа с наши малки ежедневни постъпки за нея“, каза той.

Фермерският пазар, съпроводен от тематични работилници ще отвори врати в 10 ч в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“.

На паркинга на пл. „Александър Първи“ между 11.00 и 16.00 ч днес ще бъдат разкрити временни мобилни пунктове за изземане на специфични отпадъци - старо електрическо и електронно оборудване, текстилни отпадъци и опасни отпадъци.

„Кулминацията на събитията ще е пред Народния театър от 20,30 ч. В момента, когато емблематичните сгради потънат в мрак, WWF кани всички на акустичен концерт и на традиционното огнено шоу“, обясни Константин Христов.

За трета поредна година ще бъде организирано нощно изкачване на Черни връх. Сборният пункт е пред хижа „Алеко“ в 19,30 ч

 

В допълнение към инициативите зеленият сигнал на 50 пешеходни светофара в града ще бъдат във формата на сърце с посланието за любов към природата и подсещайки гражданите да изгасят осветлението си вечерта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във