Банкеръ Weekly

Общество и политика

Отбелязваме 3-ти март

Днес, на 3-ти март, отбелязваме Националния празник на България. Навършват се 136 години от Освобождението на страната ни от османско владичество.

На 3-ти март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. и се поставя началото на Третата българска държава. През 1890 г. 3-ти март е обявен за Национален празник.

Сто тридесет и шестата годишнина от Освобождението на България ще бъде чествана с различни прояви в цялата страна. В патриаршеския храм "Св. Александър Невски" ще бъде отслужено специално богослужебно последование, по време на което Българският патриарх Неофит ще възпомене Царя - Осводител и всички руски, румънски, фински, украински, беларуски и български опълченци, загинали в Руско-турската освобидителна война.

От 11.00 ч. започва церемонията по издигането на националното знаме и полагането на венци пред Паметника на Незнайния воин с участието на държавния глава. По повод Националния празник в 12.00 ч. ще се извърши тържествена смяна на караула пред Президентството, a от 12.30 ч. в зала "България" ще започне съвместен празничен концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Софийската филхармония.

Тържествено честване на празника ще има и от 11.30 ч. пред паметника на българския опълченец в столицата, организирано от Столична община. По-късно през деня, от 18:30 на пл. "Народно събрание" започва тържествената заря-проверка. На тържествата ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, председателят на Нaродното събрание Михаил Миков, депутати, министри. Командващ на зарята ще бъде бригаден генерал Андрей Боцев, началник на Щаба на Сухопътните войски. Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържественото отбелязване на Националния ни празник в цялата страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във