Банкеръ Daily

Общество и политика

Отбелязваме 11 май като Ден на Св.св.Кирил и Методий

Днес се чества като църковен празник на двамата братя, а 24 май е празник на българската просвета и на славянската култура.

За първи път е честван в Пловдив през 1851 по инициатива на Найден Геров и Пловдивското епархийско класно училище. А от 1857 г. започва редовното отбелязване на празника на св.св. Кирил и Методий в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом.

Двамата братя, родени  Солун, през IX век, развиват мисионерска дейност като проповедници на християнството сред различни народи по онова време.

За своята работа, която значително ще повлияе на културното развитие на славяните, са наречени апостоли на славяните. На тях дължим създаването на глаголицата - първата азбука, върху която пък е създадена кирилицата, се използва и до днес от различни славянски народи.

Солунските братя, както още са известни братята Кирил и Методий, са канонизирани за светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език (придобил популярност като староцърковнославянски език) и разпространяването на християнството сред ранносредновековните славянски народи. Титулувани са като равноапостоли и Славянски апостоли.

На 30 декември 1980 г. с апостолическото послание Egregiae Virtutis папа Йоан Павел Втори ги обявява за съпокровители на Европа

Православната църква ги почита и като едни от Светите Седмочисленици заедно с техните ученици и последователи Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.

11 май е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и професионален празник на библиотекарите.

Днес имен ден празнуват всички, които носят техните имена - Кирил, Кирилка, Кирчо, Методи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във