Банкеръ Daily

Румен Радев в Раковски:

От значение е само онова, което Борисов ще каже пред следващия главен прокурор

bTV

"Единствените думи на Борисов, които имат значение, са тези, които ще произнесе пред следващия главен прокурор".

Така президентът Румен Радев коментира в Раковски казаното от Бойко Борисов вчера, че живеем в условията на диктатура. В деня на Съединението пък бившият премиер написа във "Фейсбук", че днес страната ни е разделена "от този, който е призван да пази нейното единство".

По отношение на това колко дълъг ще е животът на това Народно събрания президентът отново заяви, че това зависи от актуализацията на бюджета. 

"Не можем да оставим българите без тази нужна актуализация в сложните времена, които предстоят. Както и вчера обявих, тази седмица ще поканя ЦИК, за да бъдем сигурни, че можем да проведем избори 2 в 1 в тази обстановка, с машинен вот, така че да не бъдат компрометирани", обясни Радев.

Той бе помолен да коментира и политическия скандал с купуването на депутати. Президентът заяви, че обстановката в парламента е станала толкова изнервена, че срива всякакви усилия да се постигне рационално решение.

Румен Радев каза още, че темата за служебното правителство в момента не е на дневен ред. Той очаква парламентът да свърши своята работа и едва тогава ще го коментира.

"Все по-често се спряга политически проект на двама от министрите – на икономиката и на финансите. Ако искат да бъдат полезни за обществото, те не трябва да създават просто поредния партиен проект, а да следват една по-широка философия към цялото общество. Има вълна за промяна, но никоя партия не може да монополизира надеждите на българите. Нито една партия няма силите да се справи сама. Добре ще е нашите политически партии най-накрая да осъзнаят това, макар и от третия опит, и да потърсят най-сетне диалога", призова Радев.

Според Румен Радев служебното правителство е доказало, че хора от различни хоризонти могат да работят заедно и ефективно за България.

"Що се касае до тревогите на левите хора, които се опасяват да не бъде предадена тяхната надежда, искам да заяви следното - не аз съм човекът, който ще ви предаде. За себе си гарантирам", допълни той.

"Трябва да се научим от Съединението, че е време да излекуваме всички наши комплекси за политическа обреченост. Защото именно Съединението показа, че сме способни да постигаме големи цели. Време е да го направим и днес", заяви още Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във